Smaczny biszkopt z kawałkami orzechów, przełożony śmietankową masą oraz oblany chrupiącymi orzechami w karmelu
Średnica formy: 22 cm
Składniki:
biszkopt:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g pokrojonych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 200 g miękkiego masła
- aromat śmietankowy
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia i masło. Dodajemy cukier, a następnie orzechy oraz mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy. Gęste ciasto wykładamy na blachę posmarowana masłem. Pieczemy w 180 st. przez około 30 minut. Następnie przygotowujemy masę orzechową. Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, następnie dodajemy orzechy i zagotowujemy. Przygotowane orzechy odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajmy mleko w proszku oraz aromat. Całość mieszamy do jednolitej masy. Ostygnięte ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat smarujemy białą masą Przykrywamy drugim blatem ciasta oraz na górę wykładamy letnią (uwaga: nie gorącą i nie ciepłą!) masę orzechową.
Gotowe ciasto orzechowe odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto orzechowe ciasto z orzechami orzechy orzechy włoskie
Aż ślinka cieknie :) pychota. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto uwielbiam takie właśnie z orzechami pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ojoj ale cudne ciacho :-) wygląda obłędnie, wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu ja już tych ciast nie moge:D a ty mnie kusisz i kusisz wygląda znakomicie,aż ślinka leci:P
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam to ciasto. Jest przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Zapisuje i zrobię na Święta ;)
OdpowiedzUsuńTaki kremowo-chrupiący, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńMniam bardzo apetycznie wyglada to ciasto, rzeczywiście aż ślinka cienkie
OdpowiedzUsuńJej jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń"Ze skałdników na ciasto zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia i masło." To ciasto jest ucierane czy zagniatane, nie bardzo rozumiem ? wygląda pięknie, ale proszę sprecyzować czy zagniatamy, czy ucieramy. :-)
OdpowiedzUsuńpostępujemy tak jak w przepisie jest napisane, najpierw zagniatamy, a pózniej mieszamy :) pozdrawiam!
UsuńA jak ktoś nie ma mleka w proszku to da się czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuń