Ilość: 4 porcje
Składniki:
panna cotta:
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 ml mleka
- cukier z wanilią
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek wody
- około 300 g truskawek mrożonych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek wody
- 3 łyżeczki cukru
- mleczna czekolada;
Przygotowanie:
Śmietankę gotujemy z mlekiem, cukrem z wanilią i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach przegotowanej wody oraz mieszamy z zagotowaną śmietanką. Następnie przelewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyna rozpuszczoną w przegotowanej wodzie. Tak przygotowany mus przelewamy na stężałą śmietankę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Stężałą panna cottę podajemy posypaną pokruszoną lub starta czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta deser z truskawkami desery panna cotta panna cotta z truskawkami truskawki
Wygląda bajecznie!!!
OdpowiedzUsuńAno dobrze mieć truskawki nawet zimą, pyszny deserek!!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności. Ale bym zjadła taki deserek :-)
OdpowiedzUsuńPychota :D
OdpowiedzUsuńwow! wiesz czym kusić :d wygląda mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńGabrysia jak pysznie i patriotycznie :)
OdpowiedzUsuńHmmm no i się rozmarzyłam, moje ulubione owoce.
OdpowiedzUsuńKuszące! Również nie mógłbym się obyć bez truskawek na zimę! ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńAaaa zakochałam się w tych zdjęciach i w tym deserze :-))))))
OdpowiedzUsuńZjadłabym bardzo chętnie, zwłaszcza w taki upał!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń