Lekka i puszysta babka, o delikatnym, subtelnym smaku. Idealna na święta i do popołudniowej herbatki
Forma: mała forma do gotowania babki z kominkiem i pokrywką
Składniki:
ciasto:
- 6 jajek
- 1 kostka masła (200g) lub margaryny (250g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- aromat według uznania
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 6 łyżek wody
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po 1 żółtku. Następnie wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i ubite białka (na sztywną pianę) z odrobiną soli. Na koniec wlewamy ocet i aromat. Powstałe ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem foremki i zamykamy. Wstawiamy ją do garnka z gotującą się wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy (foremka nie może się kołysać podczas gotowania). Ciasto gotujemy 90 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Sprawdzamy stan wody w garnku i w razie wygotowania dolewamy wrzącej wody. Formę z ugotowaną babką wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu babki wyjmujemy ją z foremki.
Czekoladę kruszymy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 6 łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aby powstała jednolita, gładka masa. Następnie polewamy polewą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka gotowana babka gotowana w wodzie babka wielkanocna ciasta Wielkanoc
Kawał ciacha! W sam raz do ciepłej herbatki :)
OdpowiedzUsuńAle musi być delikatna :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka wygląda na bardzo pusztą a taką najbardziej lubię.
OdpowiedzUsuńNajlepszą ale to NAJLEPSZĄ babkę gotowaną według nas robi nasza babcia! To smak dzieciństwa i wspomnienia z Wielkanocy :) Wygląda bardzo podobnie tylko ma jeszcze kakaowe ciapki :D
OdpowiedzUsuńOj pamiętam te babkę mniam....pycha u Nas zawsze była w łatki :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
Oj tak, zdecydowanie smak dzieciństwa :) nie ma świąt bez babki gotowanej mojej babci :)
OdpowiedzUsuńW moim domu, o babce gotowanej krążą legendy. ;) I rzeczywiście, jest świetna!
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o gotowaniu ciasta na proszku.Nie wierzę ,że ciasto gotowane będzie wyglądało jak upieczone w piekarniku.To chyba jakaś lipa.
OdpowiedzUsuńMało tego -babka ze zdjęcia jest zrumieniona.
UsuńTakie babki gotowały już nasze prababcie i to własniej od niej mam ten przepis. Jak bedę następnym razem gotowała tą babkę, to zrobię zdjęcie foremki w wrzącej wodzie. Nie rozumiem krytyki z Twojej strony skoro nawet nie słyszałaś o takim przepisie... pozdrawiam!
UsuńWystarczy poczytać komentarze pod tym przepisem a można się przekonać, że taki przepis istnieje i zdjęcia wcale nie są fałszywe. Jak widać nasze babcie uprawiają magię :D
UsuńKoleżanko jestem facetem, gotuję robię ciasta nawet torty a babka gotowana zawsze gości u mnie na wielkanoc i jest pyszna znika szybciej niż mazurki i serniki, moja babka jeszcze bardziej się rumieni bo formę wysypuję bułką tartą
Usuńsorrki mario aleksandro, najpierw spróbuj, później wygłaszaj te swoje mądrości- bo na razie wychodzisz na ignorantkę.
UsuńBabka gotowana jest super
Usuńmoja ciocia często robi taką babkę, przepadam za nią! ja natomiast od pewnego czasu przymierzam się do zakupu formy. I nie wiem na co zwrócić uwagę podczas zakupu.
OdpowiedzUsuńPani "maria aleksandra" - proszę po prostu wpisać w google hasło babka gotowana a może Pani uwierzy, że to dość popularne ciasto i istnieje na świecie i nikt Pani nie oszukuje gotując ciasto.
No to zakupiłam formę
UsuńBabka pierwsza klasa, wygląda cudownie. Poproszę o choćby kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńMuszę sobie kupić taką formę, bo gotowana babka intryguje mnie od dawna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam baby gotowane, a Twoja wygląda bardzo apetycznie. Spróbuje upiec. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za punkciki na moim blogu. Pozdrawiam serdecznie poniedziałkowo
OdpowiedzUsuńMarzena to jest baba gotowana a nie pieczona - nie próbuj jej piec tylko ugotuj w specjalnym garnku ;-))
UsuńFajna babka! Lekka i pyszna! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWyglada baaaaaaardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAch! Moja babcia ją zawsze robiła na specjalne okazje, smak dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że takim sposobem da się zrobić babkę i nawet nigdy takiej nie widziałam. Ale wygląda ciekawie i bardzo smakowicie i gdybym miała taką specjalistyczną foremkę, to z pewnością bym ugotowała takie cudo :):)
OdpowiedzUsuńWOW ! Też nie wiedziałam o takim sposobie ! Wypadało by zrobic i wypróbować ! <3
OdpowiedzUsuńStara szkola z ta babka:) nie zawsze byly piekarniki przeciesz:) bardzo smaczna babka wlasnie ja dzis zrobilam, polecam
OdpowiedzUsuńOd 40 lat na Wielkanoc zawsze gotuję taką babkę i to na 2 sposoby.Pierwszy
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie a drugi sposób to daję 2 szklanki samej mąki ziemniaczanej ,zawsze daję zapach cytrynowy i zamiast octu wódke.
Babcie to najlepsze kucharki pod słońcem
OdpowiedzUsuńA mi nie wyszła gotowałam na najniższym ogniu 1,5 godz,jest jeszcze surowa.Można jeszcze raz gotować,Myślę że płomień był za słaby.Da się to jeszcze uratować?
OdpowiedzUsuńGotuj dalej
Usuńjak nie mam foremki z przykrywką,yo moge szczelnie zamknąć folią spozywcza
OdpowiedzUsuńFolia się nie nadaje, stopi się 😀
UsuńGfzie kupić taką formę?
OdpowiedzUsuńw sklepach z gospodarstwem domowym, internet :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMożna normalnie w sklepie,ale Ja kupiłam na allegro, są różne ceny trzeba przejrzeć strony moja kosztowała 29zł a drugą mam po teściowej ta ma już ponad 40lat i jeszcze mi służy 😊
OdpowiedzUsuńO...babka mojej babci, smak dzieciństwa. Pychotka. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńNajlepsza babka jaką jadłam, polecam.
OdpowiedzUsuń