Tradycyjne bułki pszenne, najprostsze w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Idealne na śniadanie i kolację
Ilość: 10 sztuk
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
W misce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i jedną łyżkę mąki. Mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Następnie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formujemy w wałek i dzielmy ciasto na 10 części. Formujemy kulki, posypujemy lekko mąką z wierzchu i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Każdą kulkę lekko otrzepujemy z nadmiaru mąki, delikatnie spłaszczamy i na środku tępą stroną noża nacinamy bułki prawie do spodu.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Bułki pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułki bułki na śniadanie bułki pszenne bułki śniadaniowe pieczywo
Piekne buleczki ;) jak z piekarni ;)
OdpowiedzUsuńIdelne i pyszne.
OdpowiedzUsuńPiękne buły Ci wyszły. Pysznie wyglądają :-) takie domowe najsmaczniejsze :-)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo - uwielbiam! Najlepsze prosto z pieca! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Ciekawe czy wyjdą z mąki bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńz bezglutenowej nie robiłam :) Pozdrawiam!
UsuńNo to próbuję. Właśnie ciasto wyrasta... Dam znać czy się udały bo z mąką BG bywa różnie 😕
Usuńczekam z niecierpliwością :)
UsuńPrzepraszam że tak późno ale dziś robiłam te z jogurtem i przypominało mi się że nie podpisała jak wyszły pszenne z mąki bezglutenowej, otóż wyszły pyszne tylko za bardzo się spiekły i miały grubą skórkę.
UsuńCały czas chodzą za mną takie domowe bułeczki. W końcu muszę się za nie zabrać.
OdpowiedzUsuńBułki jem bardzo rzadko, ale w tym momencie zrobiłam się na nie bardzo głodna :P Jak dla mnie wyglądając cudownie i niezwykle puchato :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńPomimo późnej godziny porywam jedną ;) Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam takie domowe pieczywo, wyszło wspaniale ;)
pyszne bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo pysznie !
OdpowiedzUsuńI zjakim zgrabnym przedziałkiem, pycha
OdpowiedzUsuńBoskie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno takich nie jadłyśmy ale jakoś specjalnie nas do nich nie ciągnie :) Jeśli już to wolimy takie z mnóstwem ziaren :P
OdpowiedzUsuńAle cudne bułeczki, ulubione mojej córci, upiękę dla niej, podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńAle bułeczki... ummm, mniam. Jedną, no może dwie ... porywam na sniadanie :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne buły kształtne i rumiane. Ja swoje robię tylko na wodzie, nie wiem ale ty chyba kwestia przyzwyczajenia :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne Ci wyszły, kształtne, rumiane. Super :)
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj według tego przepisu,pięknie wyrosły. Puszyste i pyszne,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWitam ja dzisiaj piekłam i nic mi nie wyszły;/ ciasto jak zarabiałam było twarde mało co podrosło i ogólnie ciężko było uformować bułki , niewiem co zrobiłam źle ale robiłam tak jak w przypadku chleba wszystko wdłg przepisu i klapa a chleb wyszedł super jak pisałam Pani w komentarzu do chlebka z garnka:( co mogłam zrobić źle? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSkoro ciasto było twarde to za dużo mąki. Wyrabiając ciasto najlepiej mąkę jest wsypywać partiami, wtedy czuć jego konsystencję. W zależności od typu i wilgotności mąki jej użyta ilość może być różna :)
Usuńdałam tyle ile w przepisie a piekłam z mąki 650 typ. Czyli może być mniej lub więcej mąki?
OdpowiedzUsuńprzeważnie w domu mam mąkę 450 i z takiej piekę. Dlatego najlepiej nie wsypywać od razu całości :)
Usuń15 g świeżych czy suszonych drożdży ?
OdpowiedzUsuńświeżych :)
UsuńCo do gęstości ciasta..Najlepiej przeczytać wszystkie komentarze, a później wyrabiać ciasto ;) . Mąka 450 , odmierzone i też dość "twardawe" . Polecam do przepisu dodać - mąkę wsypujemy partiami do osiągnięcia ( i tu dodać jaka to ma być ala konsystencja). Ja dodałem ciut więcej mleka i zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawia początkujący w pieczeniu bułek :)
OdpowiedzUsuńnajlepiej wsypywać mąkę stopniowo, bo ilość zużytej mąki zależy od wyrośnięcia zaczynu. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne, im więcej dodamy mąki tym bułki będą twardsze. Nie polecam sypać mąki ile wgniecie się w ciasto, lepiej je podsypać mąką przy formowaniu
UsuńNie było źle :)Przed pieczeniem posmarowałem roztrzepanym żółtkiem z wodą. Bułki były smaczne choć mogłyby być bardziej mięciutkie.Jednak to była wina większej ilości mąki. Po dwóch dniach zostały 2 bułki i podgrzałem je w mikrofali jako ciepła kanapka z masłem , serem i dobrą wędliną. Wtedy to zrobiły się tak miękkie,że niebo w gębie :) :) Czas na kombinacje z dodatkiem innej mąki :) Pozdrawiam
UsuńA te 200 stopni to bez termoobiegu pewnie?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńA można użyć suchych drożdży?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńTyle samo gram co świeżych czy mniej ?
Usuńpołowę mniej
UsuńJaka proporcja drożdży suchych zamiast świeżych?
OdpowiedzUsuńpołowę mniej suchych niż świeżych
UsuńTylko 15 gram drożdży? Nie 15 dag?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie
UsuńSuper :) ledwo co wystygły i już połowa zjedzona. Ja użyłam mąki typ 500 i ją przesiałam. Jutro znowu pieczemy z dzieciakami :)
OdpowiedzUsuńA jakie będą proporcje suchych drożdży??
OdpowiedzUsuńPołowę mniej niż świeżych
UsuńWłaśnie upiekłam moje 1 bułeczki z tego przepisu, dzięki Pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mleka można dodać ryżowe? (Dieta beznabialowa)
OdpowiedzUsuńMyślę że tak
UsuńWłaśnie upiekłam, przepyszne...
OdpowiedzUsuńRobiłam wyszły pyszne :) dziś próbuje z suchymi drożdżami.. Dzięki za świetny przepis
OdpowiedzUsuńPowie mi ktoś jak wygląda termoobieg a jak bez termoobiegu? Bo nie wiem jak nastawić Piecyk
OdpowiedzUsuńnastaw na grzanie góra dół
UsuńCzy zamiast masła mogą być dwie łyżki oleju?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńBułki są rewelacyjne,
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam i połowa już zniknęła
OdpowiedzUsuńja mam mąkę typ 2000 pełnoziarnista ,czy można dać pół na pół mąkę ?
OdpowiedzUsuńnie mieszałam, ale myślę, że można spróbować
Usuńupiekłam bułeczki dałam 2 szkl.mąki przenej i 1 szkl. pełnoziarnistej żytniej 2000 no i są bardzo dobre ,a myślałam ,że nie wyjdą super dziękuję za przepis
UsuńBułeczki wyszły przepyszne �� teraz gdy człowiek musi siedzieć w domu i ograniczać wyjście do sklepu taki przepis to zbawienie ��
OdpowiedzUsuńSzklanka ma jaką pojemność? 200/250/300?
OdpowiedzUsuńStandardowa szklanka ma 250 ml i takiej też używam do odmierzania
UsuńMożna zrobić ciasto jednego dnia, włożyć do lodówki i ż samego rana dnia następnego piec?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam
UsuńWyszły pyszne ��
OdpowiedzUsuńS woda ciepła czy zimna?
OdpowiedzUsuńciepła
UsuńZ tego przepisu robiłem nawet ciasto do pizzy wyszło mega
OdpowiedzUsuńFajny, prosty przepis, dziś zrobiłam i wyszły pycha. Faktycznie mąki może być ciut mniej.
OdpowiedzUsuńWitam A woda letnia czy zimna?
OdpowiedzUsuńciepła
UsuńGotowe
OdpowiedzUsuńIle czasu mniej więcej trzeba wyrabiać ciasto?
OdpowiedzUsuńOne są ja dawne poznańskie? Wyglądają super
OdpowiedzUsuńWłaśnie się pieką i powiem że nie wyglądają jak wyżej na zdjęciu. Moje ciasto było zbyt twarde i bułki wyszły małe. Wydaje mi się że za dużo mąki, lepiej podać ilość mąki w gramach a nie szklankach, bo szklanka raz jest pełniejsza a raz nie i stąd różnice. Jeszcze zobaczę jakie będą w smaku jak się upieką.
OdpowiedzUsuńUpieczone i zjedzone. Pomimo kilku niedociągnięć, bułki w smaku bardzo dobre. Następnym razem mąki dam 450 g.
OdpowiedzUsuń