Ekspresowe dwukolorowe ciasto, które zawsze się udaje. Rewelacyjnie wygląda i w sam raz pasuje do porannej kawy
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- margaryna + bułka tarta do przygotowania formy
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Całe jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy 2 i 1/2 szklanki mąki, olej, wodę, proszek do pieczenia i aromat oraz dalej ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1/2 szklanki mąki, a do drugiej kakao. Ciasta mieszamy.
Na wysmarowaną blachę za pomocą łyżki wylewamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę raz jasne, a raz ciemne ciasto.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Gabrysiu jaka piękna wyrośnięta zeberka :)
OdpowiedzUsuńIdealna))
OdpowiedzUsuńPyszna i śliczna.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Twoja jest idealna! Pięknie Ci wyrosła. Narobiłaś mi ochoty!!!
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam zeberki a bardzo ją lubię. Dzięki Aguś za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam nie Aguś a Gabrysiu :-) wybacz ale chyba jeszcze śpię :-)
UsuńWybaczam, każdy się może pomylić :):):) pozdrawiam!
UsuńProste, a jak fajnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńzebra zawsze się udaje, niezawodne ciasto:) Twoja zebra wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńFaktycznie jest to ciasto, które zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuńOj mocno bym polemizowała, 5 podejść do zebry miałam, za każdą próbą z innego przepisu i za każdym razem spektakularny wręcz zakalec nadający się tylko do wyrzucenia
UsuńUkochane ciasto mojego M :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszła:)
Cudnie wygląda :D Do tego sposobu lania ciasta trzeba mieć cierpliwość :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam zebrę to proste i bardzo pulchne ciasto.
OdpowiedzUsuńJaka puszysta i pięknie wyrośnięta (: U mnie zawsze szybko znika. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakie dekoracyjne! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast z dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńNie mam wody gazowanej, może być normalna?
OdpowiedzUsuńmoże być zwykła, tylko że ciasto będzie mniej puszyste :) Pozdrawiam!
UsuńWygląd ma rzeczywiście rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z przedmówcą :) piękna zebra!!
UsuńCiasta tego typu są wyśmienite,puszyste i delikatne w smaku.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne i piękne ciasto :) uwielbiam zebrę bo nie jest sucha :)
OdpowiedzUsuńNiezawodne i bardzo efektowne ciasto:) i chociaż wygląda na skomplikowane - to wcale takie nie jest:)
OdpowiedzUsuńMnie zawsze sie udaje jest prosta wilgotna nie sucha bo jest na oleju nie na margarynie jest pyszna gdybym mogla robilabym ja codziennie wcina sie ja tak szybko jak sie ja robi ja robie w wersji z polewa czekoladowa wlasnej roboty margaryna kakao i cukier polewam i posypuje orzechami no palce lizac nic innego bym nie jadla tylko ta zebre.
OdpowiedzUsuńEfektowne ciasto,które,jak napisałaś,zawsze się udaje :) Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tego ciasta, ja uwielbiam piec, niestety zebra NIGDY jeszcze mi nie wyszła, za każdym razem zakalec, a piekłam ją już bagatela 5 razy z różnych przepisów! Naprawdę nie mam pojęcia co robię źle, inne ciasta mi wychodzą, zebra nigdy.
OdpowiedzUsuńA czy jak ubije jajka z cukrem to make, wode, olej i proszek dodajemy wszystko na raz czy tez porcjami w jakiejs kolejnosci? Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDodajemy wszystko i ucieramy do połaczenia składników
UsuńDziekuje bardzo :-) wlasnie upieklam.To chyba cud pierwszy raz mi wyszlo to ciasto, to byla 5 proba z roznych przepisow. Super przepis dziekuje i polecam :-)
OdpowiedzUsuńna jakich obrotach miksujemy? czy po ubiciu jajek z cukrem zmniejszamy obroty miksera?
OdpowiedzUsuńna średnich, miksuje cały czas na takich samych
OdpowiedzUsuń3 łyżeczki proszku? Nie za dużo? Nie czuć w cieście?
OdpowiedzUsuńwystarczająco, nie czuć
UsuńSzklanka o jakiej pojemności?
OdpowiedzUsuń250 ml
Usuń