Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 suszona, świeża lub mielona papryka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- przyprawa gyros
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- kasza kuskus
- ogórki konserwowe lub kiszone
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Posypujemy je drobno pokrojoną papryką chili z nasionami (lub bez danie łagodniejsze), zmieloną papryka słodką, przyprawą gyros oraz pieprzem. Wszystko mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1/2 godz. Następnie cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Wrzucamy do niej wcześniej przygotowane mięso i całość ponownie smażymy. Mięso powinno się zrumienić ze wszystkich stron. Pod koniec dodajemy też posiekany czosnek oraz pokrojoną czerwoną paprykę i jeszcze kilka minut podsmażamy, aby papryka zmiękła. Jeśli jest taka potrzeba, to doprawiamy solą.
Danie podajemy z przygotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą kuskus oraz ogórkiem konserwowym lub kiszonym.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kasze kasze i ryż kurczak kuskus mięsne papryka paprykowy kurczak z kuskusem pierś z kurczaka
Fajnie podane :) Kuskus może nie dla nas ale z kaszą jaglaną już się skusimy ;P
OdpowiedzUsuńmyślę, że z kaszą jaglana będzie równie smaczne to danie :) Pozdrawiam!
UsuńMniam jakie pyszności dzisiaj u Ciebie, rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie kuskus :) częto z nim sałatki robię.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
O tak! to właśnie będzie mój dzisiejszy obiad! ;-D
OdpowiedzUsuńJa już dawno nie jadłam kuskusu... a z kurczakiem to jest kombinacja wprost idealna.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, aktualnie trwa konkurs. Do wygrania książka kulinarna lub publikacje w 3 językach na temat kuchni regionalnej. Zadanie do wykonania wręcz banalne. Serdecznie zapraszam!
http://cynamon.blogujaca.pl/2015/02/15/moja-kuchenna-piatka-kuchnia-tradycyjna/
i już wiadomo, co będzie jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie tym kuskusem i musiałam zrobić. Przepyszne, pikantne danie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, pozdrawiam, Viola.