Wilgotny, nie za słodki z dużą ilością kokosu i ciastem na bazie kaszy jaglanej, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty
Średnica formy: 22 cm
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglane + 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g wiórek kokosowych
- 180 g naturalnego tofu
- 150 g białej czekolady
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- wiórka kokosowe
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Zimną kaszę blendujemy z mlekiem, oleje, jajkami, sodą, cukrem i cukrem waniliowym na niemal gładką masę. Dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50-55 minut do suchego patyczka.
Zimne ciasto przekrajamy na dwa blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a tofu rozdrabniamy widelcem. Następnie miksujemy czekoladę z tofu i wykładamy na I blat. Przykrywamy II blatem. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Ciasto smarujemy przygotowaną bitą śmietaną.
Potem obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Wygląda pysznie :) tak niewinnie :)) ale na bazie kaszy jaglanej to czysta niewinność i samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńPs. dziękuję za udział w konkursie. Pozdrawiam :)
Mega! Wykorzystam przepis, jak następnym razem będę potrzebował czegoś bezglutenowego ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jaglane wypieki, super tort!
OdpowiedzUsuńGabrysiu jaki bielutki wręcz dziewiczy tort :)
OdpowiedzUsuńTortbgodny mistrxd ;)
OdpowiedzUsuńKokosu nigdy nie za dużo :D Ostatnio też zajadałyśmy się tortem iście kokosowym ale mimo wszystko nadal czujemy niedosyt! Chcemy kawałek Twojego! :D
OdpowiedzUsuńwspaniały tort ; )
OdpowiedzUsuńAle cudowny torcik. Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ale wygląda. Cudo! <3
OdpowiedzUsuńhttp://wenus-lifestyle.pl/2015/02/herbata-z-imbirem-rozgrzewajaca-imbir-wlasciowosci/
Jak dla mnie rewelka! Tort wygląda bombowo. Wniosek nasuwa się jedynie taki, że kasza jaglana ma wiele, bardzo wiele możliwości :)
OdpowiedzUsuń