Tort kokosowo-jaglany

Wilgotny, nie za słodki z dużą ilością kokosu i ciastem na bazie kaszy jaglanej, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty

Średnica formy: 22 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka kaszy jaglane + 2 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 100 g wiórek kokosowych 
masa z tofu:
  • 180 g naturalnego tofu 
  • 150 g białej czekolady 
bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan-fixy 
  • wiórka kokosowe 



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Zimną kaszę blendujemy z mlekiem, oleje, jajkami, sodą, cukrem i cukrem waniliowym na niemal gładką masę. Dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50-55 minut do suchego patyczka.



Zimne ciasto przekrajamy na dwa blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a tofu rozdrabniamy widelcem. Następnie miksujemy czekoladę z tofu i wykładamy na I blat. Przykrywamy II blatem. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Ciasto smarujemy przygotowaną bitą śmietaną.


Potem obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) tak niewinnie :)) ale na bazie kaszy jaglanej to czysta niewinność i samo zdrowie :)
    Ps. dziękuję za udział w konkursie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega! Wykorzystam przepis, jak następnym razem będę potrzebował czegoś bezglutenowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jaglane wypieki, super tort!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gabrysiu jaki bielutki wręcz dziewiczy tort :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokosu nigdy nie za dużo :D Ostatnio też zajadałyśmy się tortem iście kokosowym ale mimo wszystko nadal czujemy niedosyt! Chcemy kawałek Twojego! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały tort ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudowny torcik. Wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie rewelka! Tort wygląda bombowo. Wniosek nasuwa się jedynie taki, że kasza jaglana ma wiele, bardzo wiele możliwości :)

    OdpowiedzUsuń