Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Domowy i pachnący chleb na drożdżach z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego to znakomita propozycja na smaczne śniadanie

Wymiary formy: 26x12 cm

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720 
  • 1 szklanka letniej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 15 g drożdży 
  • 2 łyżki ziaren słonecznika 
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego + do obsypania 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy 1/5 szklanki wody i odstawiamy na kilka minut. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sól, ziarna słonecznika i siemienia lnianego oraz wlewamy resztę wody. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ścierką w ciepłe miejsce na godzinę.



Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią wyrównujemy górę chleba i posypujemy siemieniem lnianym. Ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.



Tak przygotowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 40 minut do zarumienienia. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. Bardzo fajny chlebek Ci wyszedł. Musi być pyszniutki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki chlebek jest pyszny i jaki zapach jest w domu! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio zaczęłam piec chlebki i ten bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki z ziarnami lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny, najeżony ziarnami - samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity chlebek :) Z ziarnami słonecznika najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny chlebek :) Lubię taki pełnoziarnisty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdecydowanie najlepsza! Ostatnio także robiłam z siemieniem lnianym, :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowy chleb, zazwyczaj robię w piątek lub sobotę...dwa, trzy chleby i znikają tak szybko....w niedzielę można sobie tylko o nich pomarzyć)
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki typ mąki pszennej został użyty ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi byc dobry :-) Jutro zrobie z kminkiem. Pozdrawiam z Toronto :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek wyrasta mi po wyrobieniu ciasta. Po przełożeniu do blaszki wyrasta tylko minimalnie. Po włożeniu do piekarnika wcale nie rośnie. W czym problem. Maka pszenna typ 450 maka żytnią typ 720 i zrobiłam też z mąki żytniej 2000 efekt ten sam. Drożdże rosną. Co robię nie tak że chlebek nie wyrasta tak jak powinien proszę o pokoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik grzeje jak trzeba. Także wina napewno jest w tym co robię wyrabiajac ciasto

      Usuń
    2. może za długo ciasto rośnie za pierwszym razem

      Usuń
  13. Przyczyna źle wyrobione ciasto. Chlebek pyszny wszystko już jest dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy ciasto powinno wyjść liczniejsze czy bardziej zbite. Właśnie robię i takie wyszło ma bardziej zbite nie wiem czy coś zle zrobiłam. Boję się że nie wyrośnie i się nie dopiecze w środku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za przepis, zrobiłam z podwójnych składników, ponieważ miałam większą blaszkę i wyszedł idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można ciasto zostawić do wrośnięcia na noc w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń