Domowy i pachnący chleb na drożdżach z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego to znakomita propozycja na smaczne śniadanie
Wymiary formy: 26x12 cm
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
- 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 15 g drożdży
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego + do obsypania
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy 1/5 szklanki wody i odstawiamy na kilka minut. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sól, ziarna słonecznika i siemienia lnianego oraz wlewamy resztę wody. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ścierką w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią wyrównujemy górę chleba i posypujemy siemieniem lnianym. Ciasto ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Tak przygotowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 40 minut do zarumienienia. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb pszenno żytni na drożdżach chleb pszenno żytni z ziarnami chleb z ziarnami pieczywo siemię lniane słonecznik
Piękniutki.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chlebek Ci wyszedł. Musi być pyszniutki :-)
OdpowiedzUsuńtaki chlebek jest pyszny i jaki zapach jest w domu! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńostatnio zaczęłam piec chlebki i ten bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńTaki z ziarnami lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńpiękny, najeżony ziarnami - samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńSmakowity chlebek :) Z ziarnami słonecznika najlepszy.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek :) Lubię taki pełnoziarnisty :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie najlepsza! Ostatnio także robiłam z siemieniem lnianym, :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb, zazwyczaj robię w piątek lub sobotę...dwa, trzy chleby i znikają tak szybko....w niedzielę można sobie tylko o nich pomarzyć)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
Jaki typ mąki pszennej został użyty ?
OdpowiedzUsuńTyp 450 :)
UsuńMusi byc dobry :-) Jutro zrobie z kminkiem. Pozdrawiam z Toronto :-)
OdpowiedzUsuńChlebek wyrasta mi po wyrobieniu ciasta. Po przełożeniu do blaszki wyrasta tylko minimalnie. Po włożeniu do piekarnika wcale nie rośnie. W czym problem. Maka pszenna typ 450 maka żytnią typ 720 i zrobiłam też z mąki żytniej 2000 efekt ten sam. Drożdże rosną. Co robię nie tak że chlebek nie wyrasta tak jak powinien proszę o pokoc
OdpowiedzUsuńPiekarnik grzeje jak trzeba. Także wina napewno jest w tym co robię wyrabiajac ciasto
UsuńZmiienic piekarza
Usuńmoże za długo ciasto rośnie za pierwszym razem
UsuńPrzyczyna źle wyrobione ciasto. Chlebek pyszny wszystko już jest dobrze.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto powinno wyjść liczniejsze czy bardziej zbite. Właśnie robię i takie wyszło ma bardziej zbite nie wiem czy coś zle zrobiłam. Boję się że nie wyrośnie i się nie dopiecze w środku.
OdpowiedzUsuńciasto zwarte ale miękkie
UsuńDziękuję za przepis, zrobiłam z podwójnych składników, ponieważ miałam większą blaszkę i wyszedł idealnie.
OdpowiedzUsuńCzy można ciasto zostawić do wrośnięcia na noc w lodówce ?
OdpowiedzUsuń