Mój pierwszy chleb :) Pyszny i prosty w przygotowaniu ze smaczną chrupiącą skórką i zwartym miąższem
Wymiary formy: 26x12 cm
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
- 15 g drożdży
- 1 i 1/5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 1/5 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy sól, olej, resztę wody i mąkę oraz dobrze zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je do blachy wysmarowanej tłuszczem. Dłoń zwilżamy wodą i wyrównujemy górę ciasta. Formę z ciastem przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy chleb do pieczenia na 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika. Boki chleba odkrajmy od blachy, wyciągamy go i studzimy.
Smacznego!
Ja blachę wykładam papierem do pieczenie wtedy wyjmowanie chlebka jest zupełnie bezproblemowe ☺
OdpowiedzUsuńmasz rację, ale ja papieru akurat nie miałam :) Pozdrawiam!
Usuńpierwsze koty za płoty:) Piękny chlebuś! Teraz chleby na zakwasie pewnie w kolejce się ustawiają:)
OdpowiedzUsuńja z kolei foremkę smaruję olejem i obsypuje mąką razową lub otrębami, upieczony chlebek wyskakuje bez problemów;)
Piękny chlebek :) Zjadłabym kanapeczkę z takich domowym chlebkiem.
OdpowiedzUsuńNo to jutro pieczemy chlebek hi hi . Ja dodam słonecznik i rodzynki ;))
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszedł, z takimi dodatkami powinien być pyszny ;-)
UsuńDomowy chlebek najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe chlebki;)
OdpowiedzUsuńTwój wypiek prezentuje się świetnie:)
Uwielbiam chleby wypiekanie w domu niestety mój piekarnik coś przypala...
OdpowiedzUsuńMój pierwszy........ chlebek wciąż przede mną :) ale w tym roku zapewne upiekę ;)))
OdpowiedzUsuńTwój wygląda zjawiskowo pysznie :)
Właśnie wyrobiłam ciasto , odstawiłam do wyrośnięcia. Dam znać po upieczeniu :))
OdpowiedzUsuńi jak chlebek??
UsuńChlebek pierwsza klasa :) Już bardzo dawno nie jadłyśmy mąki z glutenem a na żytnią mamy ochotę więc może coś z niej wyczarujemy :D
OdpowiedzUsuńPycha! Za drugim razem pół szklanki mąki było typu 2000 oraz dodatkowo ziarna słonecznika i dyni, wyszło pięknie, a co najważniejsze smacznie i ZDROWO :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny :) TYlko zamocno przypiekłam,nastepnym razem zmniejsze temperature,wiecie jaka jest roznica miedzy tym chlebkiem a na zakwasie?
OdpowiedzUsuńczy siasto powinno się kleić, czy coś zepsułam?? Rtunku
OdpowiedzUsuńciasto raczej jest elastyczne, możesz dosypać trochę mąki, ale nie za dużo bo wyjdzie twardy chleb.
Usuńwychodzi mi cały czas wilgotny w środku (mąka 2000) co robię nie tak?
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, ja robię na żytniej typ 720, nigdy nie robiłam na mące 2000. Może przy takiej mące trzeba dać mniej wody. Pozdrawiam!
Usuńdzięki! spróbuję :)
UsuńTyp mąki ma ogromne znaczenie. Z mąką typu 2000 są zupełnie inne proporcje składników
Usuń3.5 szklanki mąki czy to 3.5 × 250?
OdpowiedzUsuń3 pełne szklanki i pół szklanki mąki. Szklanka o pojemności 250 ml
UsuńCzy mogę dodać płatki owsiane na koniec czy razem zagniesc 🤗
UsuńUpieczony,spróbuję na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam dzisiaj to w planach wyproboje
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można odstawić do wyrośnięcia na dłużej? Powiedzmy na 8 godzin?
OdpowiedzUsuńCiasto na drożdżach zostaeione tak długo przerasta i nici z chlebka
UsuńCzy może być masło klarowane zamiast oleju i miód zamiast cukru?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak
UsuńJa tam wrzucam wszystko "na oko" i jest ok :)
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł nieudany gniotek:-(
OdpowiedzUsuńRobiłam chleb z mąki żytniej pełnoziarnistej cztery szklanki i jedna szklanka mąki pszennej ,garść siemienia lnianego ,garść płatków owsianych,garść słonecznika,trzydzieści pięć gram drozdzy rozpuszczonych w ciepłym mleku i łyżeczce cukru.do ciasta użyłam jedną szklankę wody ciepłej i jedna szklankę mleka.jest smaczny
OdpowiedzUsuńDrożdże w przepisie to drożdże świeże?
OdpowiedzUsuńTak
Usuńczy ten chleb w środku jest taki trochę wilgotny? bo nie wiem czy to zakalec, czy tak ma być?
OdpowiedzUsuńwyszedł ;-) pyszny
OdpowiedzUsuńPiekarnik góra/dół bez termo obiegu?
OdpowiedzUsuńgóra dół
Usuń