Chleb żytni na drożdżach

Mój pierwszy chleb :) Pyszny i prosty w przygotowaniu ze smaczną chrupiącą skórką i zwartym miąższem

Wymiary formy: 26x12 cm

Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 
  • 15 g drożdży 
  • 1 i 1/5 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka oleju 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 1/5 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy sól, olej, resztę wody i mąkę oraz dobrze zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.




Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je do blachy wysmarowanej tłuszczem. Dłoń zwilżamy wodą i wyrównujemy górę ciasta. Formę z ciastem przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

 


Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy chleb do pieczenia na 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika. Boki chleba odkrajmy od blachy, wyciągamy go i studzimy.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

39 komentarzy:

  1. Ja blachę wykładam papierem do pieczenie wtedy wyjmowanie chlebka jest zupełnie bezproblemowe ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, ale ja papieru akurat nie miałam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. pierwsze koty za płoty:) Piękny chlebuś! Teraz chleby na zakwasie pewnie w kolejce się ustawiają:)
    ja z kolei foremkę smaruję olejem i obsypuje mąką razową lub otrębami, upieczony chlebek wyskakuje bez problemów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek :) Zjadłabym kanapeczkę z takich domowym chlebkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. No to jutro pieczemy chlebek hi hi . Ja dodam słonecznik i rodzynki ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak wyszedł, z takimi dodatkami powinien być pyszny ;-)

      Usuń
  5. Bardzo lubię domowe chlebki;)
    Twój wypiek prezentuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam chleby wypiekanie w domu niestety mój piekarnik coś przypala...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój pierwszy........ chlebek wciąż przede mną :) ale w tym roku zapewne upiekę ;)))
    Twój wygląda zjawiskowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wyrobiłam ciasto , odstawiłam do wyrośnięcia. Dam znać po upieczeniu :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek pierwsza klasa :) Już bardzo dawno nie jadłyśmy mąki z glutenem a na żytnią mamy ochotę więc może coś z niej wyczarujemy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Za drugim razem pół szklanki mąki było typu 2000 oraz dodatkowo ziarna słonecznika i dyni, wyszło pięknie, a co najważniejsze smacznie i ZDROWO :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczny :) TYlko zamocno przypiekłam,nastepnym razem zmniejsze temperature,wiecie jaka jest roznica miedzy tym chlebkiem a na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń
  12. czy siasto powinno się kleić, czy coś zepsułam?? Rtunku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto raczej jest elastyczne, możesz dosypać trochę mąki, ale nie za dużo bo wyjdzie twardy chleb.

      Usuń
  13. wychodzi mi cały czas wilgotny w środku (mąka 2000) co robię nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć, ja robię na żytniej typ 720, nigdy nie robiłam na mące 2000. Może przy takiej mące trzeba dać mniej wody. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. dzięki! spróbuję :)

      Usuń
    3. Typ mąki ma ogromne znaczenie. Z mąką typu 2000 są zupełnie inne proporcje składników

      Usuń
  14. 3.5 szklanki mąki czy to 3.5 × 250?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 pełne szklanki i pół szklanki mąki. Szklanka o pojemności 250 ml

      Usuń
    2. Czy mogę dodać płatki owsiane na koniec czy razem zagniesc 🤗

      Usuń
  15. Upieczony,spróbuję na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie mam dzisiaj to w planach wyproboje

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy ciasto można odstawić do wyrośnięcia na dłużej? Powiedzmy na 8 godzin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na drożdżach zostaeione tak długo przerasta i nici z chlebka

      Usuń
  18. Czy może być masło klarowane zamiast oleju i miód zamiast cukru?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja tam wrzucam wszystko "na oko" i jest ok :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A mi wyszedł nieudany gniotek:-(

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam chleb z mąki żytniej pełnoziarnistej cztery szklanki i jedna szklanka mąki pszennej ,garść siemienia lnianego ,garść płatków owsianych,garść słonecznika,trzydzieści pięć gram drozdzy rozpuszczonych w ciepłym mleku i łyżeczce cukru.do ciasta użyłam jedną szklankę wody ciepłej i jedna szklankę mleka.jest smaczny

    OdpowiedzUsuń
  22. Drożdże w przepisie to drożdże świeże?

    OdpowiedzUsuń
  23. czy ten chleb w środku jest taki trochę wilgotny? bo nie wiem czy to zakalec, czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
  24. wyszedł ;-) pyszny

    OdpowiedzUsuń
  25. Piekarnik góra/dół bez termo obiegu?

    OdpowiedzUsuń