Smaczne i proste do zrobienia ślimaczki nadziane szpinakiem i serem białym, w sam raz jako przekąska w ciągu dnia
Ilość: około 20 sztuk
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g sera białego chudego
- 450 g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do odparowania wody. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ostygniętym szpinakiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy na całej powierzchni szpinakowym farszem i zawijamy. Delikatnie kroimy około 8 mm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto francuskie ciasto francuskie ze szpinakiem imprezowe przekąski przekąski szpinak ślimaczki ze szpinakiem ślimaki ze szpinakiem
Ale smakowite. Też robię czasem takie ślimaczki z różnymi nadzieniami :-)
OdpowiedzUsuńa czy mozna upiec w calosci i potem pokroic
Usuńja czekam na odpowiedz
Usuńja nie piekłam w całosci, obawiam się, że może takie nie wyjśc :)
UsuńNiezastąpiona imprezowa przekąska. :)
OdpowiedzUsuńprzekąska idealna :)
OdpowiedzUsuńPyszne!!! Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńTakie proste a robi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a jakie smaczne
OdpowiedzUsuńAle pycha :) Uwielbiam rozpuszczony, ciepły ser mmm.
OdpowiedzUsuńświetna przekąska :) szpinaczek dla zdrowia i ciacho dla wewnętrznego łasucha :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ,muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł, zrobię w weekend ślimaczki, ha, ha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak więc taka przekąska jak najbardziej. Bardzo ładnie przyozdobi tez stół dla gości :)
OdpowiedzUsuńJak ze szpinakiem to juz siedzę czekam na swoją porcję :)
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie muszę upiec te smaczności.
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedz.
Znakomity pomysł na przekąskę!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Lubię ciasto francuskie właśnie za to, że tak łatwo można z niego przygotować fantastyczne potrawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają te ślimaczki. Nabrałam ochoty na nie, bo z moim ulubionym szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńfajna przekąska :) idealna na imprezę :)
OdpowiedzUsuń