Ilość: 6 sztuk
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 10 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- kolorowy pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę, mleko, olej, sól i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto (ciasto ma być elastyczne, lekko lepkie i miękkie). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, składamy w kopertę i wkładamy do miski. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części i formujemy chlebki. Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Na wyrośniętych chlebkach nacinamy tępą stroną noża krzyżyki (prawie do samego spodu) i w rowki wciskamy ziarenka pieprzu.
Tak przygotowane chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chlebki chlebki do koszyczka pieczywo Wielkanoc wielkanocne chlebki do koszyczka
Bardzo fajne Gabrysiu :-) ślicznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł z tym kolorowym pieprzem.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają a przepis wydaje się na prawdę prosty :) A czy ciasto wyrobić można mikserem z hakami czy trzeba ręką?
OdpowiedzUsuńja wyrabiałam ręcznie, a mikserem nie próbowałam :) Pozdrawiam!
Usuńw sam raz do koszyczka! piękna dekoracja z pieprzu:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWidać że bardzo pyszne. Też pieke takie chlebki
OdpowiedzUsuńpiękne chlebki:)
OdpowiedzUsuńw tym roku chyba też sie skusze na takie domowe
piękne :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńale urocze! :)
OdpowiedzUsuńJestem po śniadaniu, ale powiem szczerze patrząc na nie zgłodniałam, wyglądają bardzo smacznie !Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają :) zawsze dawałam chlebek a przecież o wiele ładniej takie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z ułożeniem przypraw :D
OdpowiedzUsuńPIĘKNE !!! MAM PYTANIE : JAK DŁUGO ZACHOWUJĄ ŚWIEŻOŚĆ ? EWENTUALNIE JAK JE PRZECHOWYWAĆ ? TZN. CZY MOŻNA UPIEC JE JUŻ DZISIAJ ?
OdpowiedzUsuńja upiekłam i schowałam te co do koszyczka to do zamrażarki, a resztę zjadłam :) były tak dobre, że nie leżały długo :) Pozdrawiam!
UsuńDZIĘKUJĘ ... JUŻ SIĘ BIORĘ DO ROBOTY :) ZDROWYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT :)
OdpowiedzUsuńczy wystarczy zwykła mąka czy ma być razowa żytnia?
OdpowiedzUsuńja robiłam ze zwykłej mąki pszennej :) Pozdrawiam!
UsuńŚlicznie, piękne będą wyglądały w koszyczku :)
OdpowiedzUsuń