Prosty i szybki mazurek z masą krówkową, udekorowany ulubionymi bakaliami, na pewno upiększy stół wielkanocny
Wymiary blachy: 22x33 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 35 dag mąki tortowej
- 5 dag cukru pudru
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1 puszka masy krówkowej (500 g)
- bakalie: kandyzowana skórka pomarańczowa, kolorowe ananasy, rodzynki, migdały lub inne
- figurki z ciasta lub czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy w kulę. Powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na gr. ok. 0,5 - do 1 cm (część ciasta odkładamy na boki mazurka - zrobimy ozdobny wałeczek, rozetki) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy wykałaczką. Z odłożonej części ciasta rolujemy 2 wałeczki, które łączymy i splatamy wokół siebie. Wałeczki układamy po bokach ciasta, a w narożnikach robimy rozetki.
Wszystko razem pieczemy w temp. 200 st. ok. 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto odkładamy do przestudzenia. Masę krówkową rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i smarujemy wystudzone ciasto. Następnie mazurek dekorujemy ulubionymi bakaliami np. układamy je w formie bazi, wiosennych kwiatów.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta mazurek mazurek wielkanocny Wielkanoc wielkanocny mazurek
Wspaniały Gabrysiu :-) bardzo lubię mazurki :-)
OdpowiedzUsuńGabrycha....aleś zaszalała, ale piękna rzeźba z ciasta, :)
OdpowiedzUsuńAle cudeńko! Pięknie go ozdobiłaś!
OdpowiedzUsuńBrawo,brawo,dzięki ,dzięki....zabieram przepis.
OdpowiedzUsuńŚliczny, pięknie udekorowany ;)
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek cudo:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny! ! Pochłonęłabym sama w całości :)
OdpowiedzUsuńMazurek fantastyczny! A dekoracja - cudowna! :)
OdpowiedzUsuńidealnie równy mazurek! mnie taki nigdy nie wychodzi:) ale poćwiczę w tym roku, bo również planuję jeden z kajmakiem;)
OdpowiedzUsuńMazurek niczym z najlepszej cukierni. Wygląda bardzo pięknie, jest taki doprecyzowany.
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie!!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe cudo Ci wyszło, wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńŚliczny! :) ależ mam ochotę na kawałek.....
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowany! ;)
OdpowiedzUsuńprzepis wydaje się banalnie prosty, tego mi trzeba było bo ja noga w kuchni, dam znać jak wyszedł
OdpowiedzUsuńŚliczny Ci wyszedł ten mazurek!
OdpowiedzUsuńJak pięknie udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i na pewno tak smakuje!!! Ta masa kajmakowa i orzechy.... boskie doznania :D
OdpowiedzUsuńJak obraz! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńUdał mi się ten mazurek i wszystkim smakował. Nie jest taki piękny ,jak Twój,ale smak na pewno ten sam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
Mam zdjęcie mazurka ,przy serniku na spodzie krucho-drożdżowym - http://uelizki.blogspot.com/2015/04/sernik-na-spodzie-krucho-drozdzowym-z.html
Życzę Ci jeszcze bardzo wielu, równie udanych , smakowitości.
i mi mazurek wyszedł pycha, bardzo prosty i smaczny przepis, polecam
OdpowiedzUsuńświetny;-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :>
OdpowiedzUsuńProsze podaj ten przepis w szklankach i lyzkach
OdpowiedzUsuńokoło 2 szklanki mąki,
Usuń1/4 szklanki cukru pudru
kostka masła
reszty myślę, że nie ma potrzeby zamieniać na szklanki, czy łyżki
A czym mogę zastąpić śmietanę w cieście?
OdpowiedzUsuńJogurtem
UsuńPiekłam z tego przepisu, mazurek pycha. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuńIdealny mazurek.....brawo.
OdpowiedzUsuńMazurek pierwsza klasa, ,ślicznie udekorowany, jak z cukierenki.....
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam z tego przepisu, wyszedł idealny. Teraz będę dekorowała, może będzie tak piękny jak twój. Dziękuję za przepis i inspiracje...
OdpowiedzUsuńW tym roku chciałam zrobić coś nietypowego i szukałam przepisów w internecie. Ostatecznie trafiłam na tą stronę i Twój przepis. Wykonałam mazurek wielkanocny wg niego i wszyscy goście byli zachwyceni! :) Pytali mnie skąd mam przepis i w jaki sposób wykonać taki mazurek z bakaliami. Czekam na kolejne Twoje przepisy, chętnie skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńWitam. Po ilu dniach wg tego przepisu można jeść mazurka?
OdpowiedzUsuńJa w tym tygodniu będę robić swojego pierwszego mazurka :) Ale mam w końcu robot planetarny z ariete więc jest motywacja i zapał. Mam nadzieję, że mi wyjdzie!
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty, a mazurek bardzo smaczny....
OdpowiedzUsuń