Ilość: 8 sztuk
Składniki
- 2 i 3/4 szklanki mąki żytniej 720
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 60 g drożdży
- 1 i 1/5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, cukier, sól, dodajemy drożdże oraz wlewamy olej i wodę. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy. Ciasto można lekko oprószyć mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 25 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i delikatnie smarujemy zimną wodą (jak nie posmarujemy wodą wierzchu bułek to będzie twarda skorupa, którą trudno ugryźć). Bułki studzimy owinięte w czystą ścierkę.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułki bułki na śniadanie bułki śniadaniowe bułki żytnie pieczywo
Świeże bułki na śniadanie. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe bułeczki :-) może w weekend zrobię :-)
OdpowiedzUsuńJakie ładne zgrabne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosły, swoje najlepsze :)
OdpowiedzUsuńFajne te buleczki, już czuje ich smak z masełkiem, mniam
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, muszę takie wypróbować :):)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żytnie pieczywo czy otręby. Takie bułeczki byłyby jak najbardziej w moim guście. Wyglądają niesamowicie apetycznie i zachęcająco. Z masełkiem i ciepłym mlekiem byłby to smak jak dla mnie idealny. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i rzeczywiście nie wygląda to na zbyt skomplikowana akcję, lecę jutro rano po składniki i upieke bułeczki na śniadanie.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, a zawsze myślałam, że żytnie wypieki udają się tylko na zakwasie ;-)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo zawsze robi wrażenie :) Fajny smak nadałby jeszcze sezam :)
OdpowiedzUsuńNo takie śniadanie to ja rozumiem. To kiedy wpadać? hahahaha
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki są najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńCzy jeżeli zamiast cukru dodam słodzik, erytrol lub ksylitol to bułeczki wyrosną?
OdpowiedzUsuńze słodzikami nie próbowałam
Usuń