Ilość: 8 sztuk
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 500 g pieczarek
- 4 małe cebule
- laska kiełbasy
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy mleko i wodę, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoja objętość. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy do czasu, aż wyparuje cała woda. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułki bułki na śniadanie bułki śniadaniowe bułki z pieczarkami bułki z pieczarkami i kiełbasą pieczywo
O...nie !!!!!
OdpowiedzUsuńSama to sobie zrobiłam, weszłam tu na własna prośbę......
Bułeczki z pieczarkami)))))))
I teraz niestety będę musiała je zrobić...jutro na kolację;)
Pozdrawiam;]
Haha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih
UsuńHaha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih
UsuńGenialne! Takie wytrawne drożdżówki które można zjeść o każdej porze dnia, na dodatek mozna je ze sobą wszędzie zabrać - suuuuper! Zapisuję do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki, mniam ...
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką jedną bułeczkę, musi być smaczna.
Super pomysł. Lubię takie wypieki pełne smaków :-)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :) uwielbiam takie z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam moją kolację w takiej wersji. Mniam. Uwielbiam pieczarki. Całość musiała być niesamowicie smaczna :D Pozdrowieńka ;)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane te bułeczki, na śniadanie może nie koniecznie, ale na podwieczorek chętnie bym jedną porwała:)))
OdpowiedzUsuńCudo, moja mama robi bardzo podobne, z tym, że jeszcze dodaje koncentratu pomidorowego :)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki to mistrzostwo świata! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńM
Takie domowe buły to rozumiemy a nie sztuczne z marketu :/
OdpowiedzUsuńJa robię podobne 😊 .farsz jw tylko jeszcze dodaje trochę sera pokrojonego w kostkę, potem panieruje w jajku i w bułce i na patelnie. Super przekąska na imprezy 😊
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńIle to ciasto trzeba pozostawić, aby wyrosło?
OdpowiedzUsuńCiasto pozostawiamy, aż podwoi swoją objętość, około 40-50min (czas zależy od ciepła, drożdży), najlepiej obserwować, pozdrawiam!
UsuńA ile cukru?
OdpowiedzUsuń1 płaska łyżka :) Pozdrawiam!
UsuńJak skleić te bułki, skoro farszu jest po same brzegi? Chyba że na wierzch dać drugi krążek ciasta i skleić po bokach.
OdpowiedzUsuńte krążki na bułki są na tyle grube i ciasto jest tak elastyczne, że farsz da się spokojnie owinąć. Zawsze możesz nakładać mniej farszu :)
UsuńCzy ciasto po wyrosnieciu trzeba zagniesc jeszcze raz i dopiero kleic bulki
Usuńnie trzeba
UsuńPycha. Polecam. Ja miałem problem z uformowaniem bułeczek, ale i tak wyszło pysha ;)
OdpowiedzUsuńCzy Tobie też się ciasto kleiło do rąk?
UsuńBardzo fajny przepis,buleczki wyszły pyszne i szybko sie robi.
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, bułeczki bardzo dobre, tylko dlaczego ciasto mi się tak kleiło do rąk?
OdpowiedzUsuńjeżeli mocno się klei należy podsypać mąką
UsuńJa tłuszcz olej/masło wgniatam koło 10minut w wyrobione ciasto i ładnie odchodzi od miski, nie klei się do rąk.
UsuńCzy mogę użyć suchych drożdży i ile?
OdpowiedzUsuńtak, połowę mniej
UsuńCzyli ile dać tych suchych drożdży .?
Usuńpołowę mniej niż świeżych
UsuńWitam, czy bułki można zamrozić? Jeśli tak to lepiej przed pieczeniem czy po i jak je później upiec lub odgrzać?
OdpowiedzUsuńmożna zamrozić, przed pieczeniem nie próbowałam, ale już gotowe mroziłam. Wystarczy rozmrozić i podgrzać w piekarniku, są jak świeżo upieczone
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki dzisiaj robiłem tylko następnym razem dodam ser do farszu. Pozdrawiam i dziękuję za przepis 😀
OdpowiedzUsuń