Ciasto czekoladowe malibu

Mocno czekoladowe ciasto z kokosową masą i likierem malibu znakomicie sprawdzi się do niedzielnej kawy

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 6 łyżek mleka 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek kakao 
  • 8 łyżek wiórek kokosowych 
poncz do nasączania:
  • likier malibu 
  • przegotowana woda 


masa kokosowa:
  • 500 ml śmietanki 30% 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych 
  • 4 łyżki likieru malibu 
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 łyżka masła 



Przygotowanie:

Składniki na biszkopt należy podzielić na pół i pieczemy dwa blaty. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórka kokosowe. Ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 50 minut.



Blaty dobrze nasączamy ponczem przygotowanym z likieru kokosowego i wody. Śmietankę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder, serek mascarpone, wiórka kokosowe i likier. Na pierwszy blat wykładamy masę (zostawiamy trochę masy do ozdobienia góry) i przykrywamy drugim blatem. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, czekoladę gorzką i mleczną. Polewamy ciasto.



Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Każdy kawałek ciasta zdobimy masę.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Alkoholu często nie pijam, ale jeśli już to jestem właśnie absolutną fanką malibu. Kocham ten smak. W goóle uwielbiam kokos pod każdą postacią. A w połączeniu z czekoladą/kakao sprawdza się genialnie. No, no na takie ciacho to bym miała ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto smakowo bardzo mi odpowiada. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim ciachu nawet alkohol by nam tak nie przeszkadzał :D Kokos jest pyszny zawsze i we wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gabrysiu piękne, cudowne ciacho i te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja dawno nie jadłam tego ciasta, ale pamiętam że było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomina mi WZetkę ale dodatek malibu wszystko zmienia :):):) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Tym dodatkiem malibu absolutnie mnie przekonałaś :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co kokosowe, pycha:)))

    OdpowiedzUsuń