Ilość: porcja dla 3-4 osób
Składniki:
- około 20-30 dag obranego rabarbaru
- 2 szklanki mąki
- 500 g kefiru lub jogurtu, kwaśnego mleka
- 2 łyżki cukru lub cukier puder do posypania
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć ten składnik)
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, sól i cynamon. Następnie dodajemy kefir, jajka i wszystko dokładnie mieszamy (można zmiksować), aby nie było grudek. Do powstałego ciasta wrzucamy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Jeżeli do ciasta nie dodaliśmy cukru to racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Oj zjadłabym takie pyszne placuszki na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńRewelacja ! Bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudne mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńLubię smak kwaskowatego rabarbaru w placuszkach, a do tego cynamon - pycha!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! Rabarbar górą ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo chciałabym wypróbować racuchy tylko się zastanawiam czy kefir mogłabym zastąpić maślanką naturalną?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej można zastapić :) Pozdrawiam!
UsuńW tym roku jeszcze nie robiłam, ale w ubiegłym tak. Są naprawdę pyszne :_)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego rodzaju racuchy, placki. Z rabarbarem to super pomysł. Idealne na śniadanko posypane cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńMiła odmiana dla klasycznych racuchów z jabłuszkami. Rabarbaru teraz pod dostatkiem- nic tylko korzystać. A racuszki wyszły bardzo apetycznie :) Nic tylko zabierać się do rozkoszowania się ich smakiem :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! Nie wpadłabym na to, żeby zrobić placuszki z rabarbarem. W weekend poeksperymentuje i przerobie moje jabłkowe placuszki na rabarbarowe. Bardzo podoba mi się Twój przepis. A ja zapraszam Cie wraz z Twoimi placuszkami na moje Linkowe Party, które będzie trwało jeszcze przez cały weekend:).
OdpowiedzUsuńPyszne, świetny przepis. Zjadłabym teraz, zaraz polane np. syropem klonowym. Ummm, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że by mi to bardzo smakowało, uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńI znowu migają mi przed oczami placki z rabarbarem! Chyba po prostu muszę je zrobić w końcu :D Wyglądają super *.*
OdpowiedzUsuńFantastyczne i niezwykle puszyste. Pozazdrościć! :)
OdpowiedzUsuńo proszę, u mnie w domku zawsze racuchy były z jabłkiem, ale z rabarbarem brzmią jeszcze lepiej! mniam :)
OdpowiedzUsuńRabarbarowe racuszki? Poproszę o porcję na wynos :)
OdpowiedzUsuńO! Świetny pomysł :) Takie racuszki muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńCudowne, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńRacuchy z rabarbarem? Tego jeszcze nie widziałyśmy :)
OdpowiedzUsuńRabarbar :) Na to bym nie wpadła, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńWyszły mega smaczne, polecam.
OdpowiedzUsuń