Składniki:
- 2 małe kapusty
- 1 kg ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- pęto kiełbasy
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub pomidory
- pęczek świeżego lubczyku
- przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka
Przygotowanie:
Kapustom odcinamy głąb i podgotowujemy w osolonej wodzie, aby rozebrać ją z liści, potrzebnych do zawijania gołąbków. Mięso i kiełbasę wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, aż będzie on kleisty. Następnie zawartość patelni mieszamy dokładnie z ryżem, solimy, pieprzymy i zawijamy nasz farsz w wcześniej przygotowane liście kapusty.
Tak uformowane gołąbki dusimy w naczyniu pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody. Na koniec dodajemy trochę koncentratu pomidorowego lub pomidorów i posiekane świeże liście lubczyku oraz ponownie dusimy gołąbki, aż kapusta będzie miękka i powstanie sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z młodej kapusty kasze i ryż mięsne obiad ryż
Z młodej kapusty gołąbki wychodzą najlepsze:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie.
OdpowiedzUsuńDomownicy zażyczyli sobie na weekend, dobrze że nie widzą Twoich:)
OdpowiedzUsuńtakie lubię najbardziej,ja już też robiłam,dzisiaj na kolację rozmroziłam co mi zostało i zjedliśmy ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu na gołąbki. Pycha
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu na gołąbki. Pycha
OdpowiedzUsuńGołąbków z młodej kapusty jeszcze w tym roku nie robiłam. Mam na nie apetyt :-)
OdpowiedzUsuńNo wiesz... tak mnie zachęciłaś tymi gołąbkami, że chyba dzisiaj zrobię. Ślinka mi cieknie na ich widok :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie na widok tych gołąbków. Pychotka.
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie - tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńZ młodej kapusty wyglądają pysznie... porywam jednego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, na wekend będę robiła też
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają a jeszcze z młodej kapustki ... )
OdpowiedzUsuńGołąbki są przepyszne :) Lubimy jak są "grubo" owinięte kapustą :D
OdpowiedzUsuńMniam...cudowny przepis, cudowne gołąbki...aż mi ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie;)
Jak ja bym zjadła gołąbki :) teraz pewnie nie będę mogła przestać o nich myśleć, wyglądają taką smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle to super wygląda, narobiłaś mi mega apetytu. Dobrze, że mam akurat w lodówce młodą kapustkę to może się zmobilizuję, choć robienie gołąbków to coś za czym nie przepadam, za to jeść mogłabym bez końca ;D
OdpowiedzUsuńZ młodej kapusty jeszcze nie robiłam gołąbków - muszę spróbować : )
OdpowiedzUsuńAle pyszne :) aż muszę zrobić tak mi chęci narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMój mąż, wielki fan gołąbków, byłby zachwycony:-)
OdpowiedzUsuńOstatnio jem takie z niestandardowymi farszami, ale co jednak klasyczne i pyszne domowe to najlepsze! :-)
OdpowiedzUsuń1 kg ryżu????
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńZ młodej kapusty - to super pyszne i delikatne! ;) Ilości rzeczywiście imponujące! :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam gołąbków z kiełbasą, o proporcje ryżu i mięsa też się bałam, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły genialne, inne niż zawsze jemy, ale każdy zachwycał się smakiem i tą "innością"
OdpowiedzUsuń