Średnica formy: 26 cm
Składniki:
- ok. 300 g agrestu
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 200 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ręcznie lub mikserem ucieramy masło z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita i gładka wsypujemy startą z pomarańczy skórkę.
Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy i wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie obrany agrest (można go posypać mąką, aby nie opadł na dno foremki).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. około 45 minut. Wystudzony posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
agrest ciasta ciasto ucierane z agrestem ciasto z agrestem szybkie ciasto
Piękny ucieraniec Gabrysiu, bardzo udany :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Bardzo lubię takie wypieki zwłaszcza z agrestem :-)
OdpowiedzUsuńPyszne :) dawno nie jadłam agrestu
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pachnące, domowe ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam agrest, kojarzy mi się z domem mojej babci. Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja bardzo lubię i często robię :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam agrest :) miłego weekendu...
OdpowiedzUsuńPyszności, urzekłaś mnie tą makutrą, moja poszła w odstawkę jako ozdoba :)
OdpowiedzUsuńOj agrestu to już mamy coraz mniej :) Ciasto wygląda swietnie :)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto ja z agrestem jeszcze ciasta nie jadłam
OdpowiedzUsuńFajne to ciasto, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń