Ilość: 20 sztuk
Składniki:
farsz:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- papryka słodka
- przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
- pieprz i sól
- majeranek
- 1 puszka pomidorów całych
- 1/2 szklanki wody
- świeże oregano i tymianek
- pieprz i sól
- 1 łyżeczka cukru
- 20 sztuk muszli makaronowych
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko solimy. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy i doprawiamy papryką słodką, przyprawą pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą. Mięso odstawiamy do przestygnięcia. Mozzarellę drobno kroimy, a następnie mieszamy ją z mięsem.
Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą, cukrem i listkami oregano oraz tymianku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
makaron mączne i makarony mięsne mięso mielone z indyka mozzarella muszle makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym
Uwielbiam makarony, takie zapiekane są fantastyczne. Zdarzyło mi się też robić wersję muszli ze szpinakiem i serem feta, też sprawdziła się idealnie :)
OdpowiedzUsuńNajnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)
Makaron, sos pomidorowy.....Gabrysiu muszle na bogato :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu bardzo lubię takie dania :-) wpraszam się na kolację :-)
OdpowiedzUsuńTakie danie jest super. :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis i można wykorzystać na obiad czy kolację:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie nadziane muszle. Właśnie takie duże. A farsz zrobiłaś pyszny. Oj, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, bardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńMuszelki wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają!
OdpowiedzUsuńhttp://fitrecipesbyme.blogspot.com/
Uwielbiam, często robię podobne :) są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłyśmy a wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWidać ręke. Super wyglądają i na blasze i na talerzu.;)
OdpowiedzUsuńIle podsmazac mieso na patelni?
OdpowiedzUsuńpodsmażamy chwilę, aż mięso nie będzie surowe, pozdrawiam!
UsuńCzy można sobie wszystko przygotować dzień wcześniej a w dniu imprezy tylko zapiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńspokojnie przez noc powinny wytrzymać, ja tak robiłam, że wieczorem przygotowywałam, a pózniej jak była impreza zapiekałam :) Pozdrawiam!
Usuńuwielbiam makarony i pomidory :) jak dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńA czy makaron się gotuje?
OdpowiedzUsuńtak, jak w przepisie, gotujemy al dente :)
UsuńPrzepraszam nie doczytałem
OdpowiedzUsuńA można dodać do tego pieczarki? Nie popsują smaku?
OdpowiedzUsuńmyślę, że spokojnie możesz dodać pieczarki. Smak się pewnie trochę zmieni, ale muszle i tak powinny być smaczne :)
UsuńZrobilam to danie na Sylwestra i okazalo sie, że za mało. Znikło błyskawicznie. Dzis robie drugi raz. Dodalam jeszcze jedna kulke mozzarelli i wiecej sosu. Mniam
OdpowiedzUsuńA czy pieczemy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńnie, bez przykrycia :)
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie zabieram sie do ich robienia
UsuńCzy dania nie polewamy beszamelem i posypujemy serem żółtym?
OdpowiedzUsuńChcesz to możesz polac, ja robię tak jak w przepisie
Usuń