Składniki:
- 6 białych papryk (najlepsze małe lub średnie)
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1 1/2 szklanki wody
- 300 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- 4 pomidory
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- lubczyk
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski przekładamy kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy.
Papryki myjemy, sparzamy, odcinamy górę z ogonkiem tak aby powstała nam czapeczka i oczyszczamy z ziarenek. Przygotowaną paprykę nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody i pieczemy w piekarniku przykryte folią aluminiową około 40 minut w temp. 200 st. W międzyczasie pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki oraz blendujemy. Dodajemy śmietanę 1/2 szklanki wody i mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz wszystko mieszamy. Po około 40 minutach pieczenia papryk zalewamy je przygotowanym sosem i pieczemy kolejne 30 minut.
Na koniec pieczenia do sosu dodajemy lubczyk (ja dodałam mrożony). Tak przygotowane papryki podajemy polane z sosem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
faszerowana papryka kasza jaglana kasze kasze i ryż mięsne mięso mielone papryka papryka nadziewana papryka nadziewana kaszą jaglaną i mięsem mielonym
ależ pysznie nadziana papryka! jest w niej i moja ulubiona jaglanka, i mięsko i sos pomidorowy... pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pomysł na obiad, sos pomidorowy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPycha :-) uwielbiam faszerowane warzywa :-)
OdpowiedzUsuńPyszne faszerowane warzywa
OdpowiedzUsuńPyszne faszerowane warzywa
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie faszerowane papryki! :-) To genialny pomysł na jedzenie na imprezy. :-)
OdpowiedzUsuńTaka papryczka na obiad robi duże wrażenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglada, pychotka!
OdpowiedzUsuńGabrysia aleś je smacznie nadziała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa, teraz papryka jest w dobrej cenie to wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń