Placki brokułowe z kaszą jaglana

Łatwe w przygotowaniu i smaczne placki na bazie kaszy jaglanej i brokułu z sosem tzatziki

Ilość: około 12 sztuk

Składniki:
  • 1 brokuł 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sól i pieprz 
sos tzatziki:
  • 3-4 ogórki gruntowe 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • sól i pieprz 



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Brokuł myjemy, dzielimy na kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia i drobno kroimy. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki: ogórka myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aż ogórki puszczą sok. Następnie odciskamy wodę i mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki. Do miski przekładamy kaszę, brokuł, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt oraz solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier posmarowałam delikatnie olejem). 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 30 minut. Placki podajemy polane przygotowanym sosem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. jakie super placuszki! smakowity pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuły, kaszka....świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ... świetne połączenie :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne te placki. Wyglądają pysznie i jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. najzdrowszy obiad! kasza, brokuły - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Same zdrowe i pyszne składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł, ja robiłam już z kaszy kukurydzianej i z warzyw, ale taki są nowością. koniecznie muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłyśmy kiedyś podobne. Mimo, że sie rozpadały to i tak były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placki!a te wyglądają wyjątkowo smacznie :) plus za to że nie trzeba ich smażyć :) pozdrawiamy cook-look-write

    OdpowiedzUsuń
  10. będę robić wygladają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile mniej więcej tej mąki bo nie podała pani przy składnikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest napisane w składnikach, proszę czytać uważnie :D

      Usuń