Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu słodkie ciasto z kwaśnymi śliwkami idealne jako dodatek do kawy czy herbaty
Wymiary formy: 26x22 cm
Składniki:
- 1/2 kg śliwek
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką. Masło roztapiamy w garnku, odstawiamy do przestudzenia, a następnie mieszamy z ciastem. Wylewamy do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek (skórką do dołu).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 35 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto ze śliwkami śliwki ucierane ciasto ze śliwkami
Uwielbiamy śliwki w ciastach :) Wczoraj zrobiłyśmy bułeczki drożdżowe z tymi owocami :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek do kawki, właśnie popijam mrożoną :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie, zwłaszcza jeżeli śliweczki są kwaśne. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ucierane ciasta
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńjuż też zaczęłam piec ciasta ze śliwkami- uwielbiam wszystkie:)
OdpowiedzUsuńSzybkie i pyszne, nic tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńTo jest ciacho, które na zmianę z karpatką moja babcia robiła w przeszłości na potęgę. Tak samo wyglądało i założę się, że tak samo pachniało i smakowało. No to kiedy karpatka...? :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl
kocham ciacha ze śliwkami! a i przepis prosty, będzie pieczone :)
OdpowiedzUsuńCiasta za śliwkami bardzo lubię. To wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ale smaczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto ze śliwkami :) A to wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńczemu wyszła mi deseczka?:)
OdpowiedzUsuńjaka deseczka?
Usuńniskie i z każdą godziną coraz bardziej twarde
OdpowiedzUsuńto ciasto bardzo wysokie nie jest :) może za bardzo spieczone i dlatego twarde :)
Usuń