Mocno schłodzony słodko-kwaśny tort na kakaowym biszkopcie z masą śmietanową i musem porzeczkowym idealny na upalne dni
Średnica formy: 25 cm
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
masa śmietanowa:
- 1/2 l śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kg czarnych porzeczek mrożonych
- 8 łyżek cukru
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 6 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i bułką tartą.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w wodzie żelatynę i przestygniętą. Śmietanową masę wykładamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Rozmrożone czarne porzeczki przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie, by porzeczki puściły sok i zaczęły się gotować (owoce powinny być jędrne, choć porzeczki można też rozgotować i zmiksować na gładką masę). Następnie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i dodajemy do owoców. Gdy porzeczki zaczynają tężeć wylewamy na masę śmietanową oraz wstawiamy ponownie do lodówki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Wspaniały torcik. Ślinka cieknie od samego patrzenia
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! Porzeczki zamrożone... można robić :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Zdecydowanie w moim guście! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiekny! Choć nie przepadam za tortami ten jednak wygląda cudownie. :-)
OdpowiedzUsuńMniam, poproszę duży kawałeczek. W takie upały będzie super orzeźwieniem :-)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ten torcik, mi najbardziej by smakowała warstwa z czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńtorcik wygląda przepięknie!!
OdpowiedzUsuńTo musiało być pyszne :D Wygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper orzeźwienie w takie upalne dni.
Super jest to ciasto, wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń