Najprostsze i najszybsze mocno czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi i wspaniale smakuje. Idealne, gdy zbliżają się niespodziewani goście
Średnica formy: 26 cm
Składniki:
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 250 g mąki
- 80 g gorzkiej czekolady (niecała tabliczka)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Czekoladę drobno siekamy, a wydrylowane wiśnie posypujemy łyżką mąki. Następnie ucieramy masło z cukrem i dodajemy żółtka, aż powstanie puszysty krem. W międzyczasie ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Potem do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie ucieramy, pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek i rozdrobnioną czekoladę. Całość delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wiśniami, które lekko wciskamy w ciasto. Placek pieczemy w temp. 180 st. ok. 50 min (jeżeli mocno się przypieka przykrywamy go papierem).
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto wiśniowe ciasto z wiśniami czekoladowe ciasto z wiśniami wiśnie
ależ pyszne ciasto!!
OdpowiedzUsuńProste jest najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńJak czekoladowe to zabieram całe :))
OdpowiedzUsuńOjoj ale wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńI wiśnie, i czekolada-świetne połączenie:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i wiśnie to doskonałe połączenie. Zrobiłaś fantastyczne ciasto. Zjadłabym... teraz ... do kawy... Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńOj jak żałujemy, że nasza wisienka w tym roku była chora :( Wiśnie są wspaniałe w czekoladowym cieście :)
OdpowiedzUsuńPołączenie na bank daje efekt WOW, nie może być innej opcji :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki . Dzięki za przepis..
OdpowiedzUsuń