Smaczne i efektowne patisony nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod pieczarkami i serem z sosem koperkowym
Składniki:
- 4 średniej wielkości patisony
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- papryka słodka mielona
- około 8 pieczarek
- 200 g sera żółtego
sos:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml wody
- 150 ml mleka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Patisony myjemy i przekrawamy na pół (w najszerszym miejscu). Wydrążamy środki tak aby powstały miseczki.
Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką słodką, solą i pieprzem. Patisony nadziewamy mięsem, układamy pokrojone w plasterki pieczarki i przysypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym.
Tak przygotowane patisony układamy na blaszce i pieczemy w temp. 200 st. przez około 40 minut do miękkości. Masło rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z mąką. Następnie miksujemy z mlekiem i wodą oraz gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Patisony podajemy polane sosem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięsne mięso mielone patisony patisony nadziweane mięsem mielonym
Pyszne i pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na danie, lubię takie zapiekane warzywka z mięskiem mielonym. :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie kochana :-) wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu bardzo pomysłowe i ślicznie podane. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Danie musi być bardzo smaczne, nadzienie super.
OdpowiedzUsuńNigdy ich nie jadłyśmy a sądzimy, że bardzo by nam posmakowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i pomysłowe danie
OdpowiedzUsuń