Mięciutkie i puszyste bułeczki o złocistym kolorze znakomicie sprawdzą się jako przekąska w jesienne dni. Najlepiej smakują podane z masłem i ulubionym dżemem lub miodem
Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g puree z dyni
- 1/2 szklanki mlek + 50 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g masła
- 30 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 1/2 łyżki cukru, mieszamy z 50 ml letniego mleka i 1 łyżką mąki. Zaczyn przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie masło gotujemy z mlekiem. Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, wlewamy jajka oraz ciepłe, ale nie gorące mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk (w oryginalnym przepisie jest podane 500 g mąki, ja tej mąki musiałam użyć więcej, ponieważ ciasto bardzo kleiło się do rąk, co mogło być spowodowane inną gęstością purée z dyni, niż to użyte w przepisie). Miskę z ciastem przykrywamy ścierką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce w większych odstępach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy płatkami migdałów.
Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułeczki bułeczki dyniowe bułki bułki z dyni dynia pieczywo puree z dyni
Cudowne :) ale bym zjadła jedną :)
OdpowiedzUsuńZa wyjątkiem pestek, nie jadam dyni, ale patrząc na twój wypiek, to może się skuszę i wypróbuje przepis. Zacznę od purre :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cudowne buły. Wspaniale ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułki. :)
OdpowiedzUsuńjakie żółciutkie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie!!
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek i cudownie wyrośnięte ciasto. Chętnie bym spróbowała takiej bułeczki :)
OdpowiedzUsuńAleż one mają kolor! Słońce na talerzu.
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy podobne ale nadziane powidłami :) Niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuń