Bułeczki dyniowe

Mięciutkie i puszyste bułeczki o złocistym kolorze znakomicie sprawdzą się jako przekąska w jesienne dni. Najlepiej smakują podane z masłem i ulubionym dżemem lub miodem

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 200 g puree z dyni
  • 1/2 szklanki mlek + 50 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 80 g masła 
  • 30 g drożdży 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
dodatkowo:
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • płatki migdałów 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1/2 łyżki cukru, mieszamy z 50 ml letniego mleka i 1 łyżką mąki. Zaczyn przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie masło gotujemy z mlekiem. Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, wlewamy jajka oraz ciepłe, ale nie gorące mleko i puree z dyni. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto.




Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk (w oryginalnym przepisie jest podane 500 g mąki, ja tej mąki musiałam użyć więcej, ponieważ ciasto bardzo kleiło się do rąk, co mogło być spowodowane inną gęstością purée z dyni, niż to użyte w przepisie). Miskę z ciastem przykrywamy ścierką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz.

 


Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce w większych odstępach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy płatkami migdałów.


Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Za wyjątkiem pestek, nie jadam dyni, ale patrząc na twój wypiek, to może się skuszę i wypróbuje przepis. Zacznę od purre :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne buły. Wspaniale ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolorek i cudownie wyrośnięte ciasto. Chętnie bym spróbowała takiej bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one mają kolor! Słońce na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłyśmy podobne ale nadziane powidłami :) Niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń