Wymiary formy: 28x24 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy (16 g)
- 500 g sera z wiaderka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 figi
- miód
Przygotowanie:
Figi kroimy wedle uznania :) Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i solą oraz zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do lekkiego zarumienienia oraz studzimy. W międzyczasie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajmy ser, aromat, proszek do pieczenia, budyń i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Ciasto pieczemy około 20 minut do stężenia masy. Gdy masa się zetnie szybko wyciągamy ciasto, układamy figi i ponownie wkładamy do piekarnika.
Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia (ja trochę ciasto za bardzo podpiekłam, przez natłok domowych obowiązków, ale wyszło tak smaczne, że musiałam się podzielić przepisem :) Upieczone ciasto studzimy. Podajemy polane odrobiną miodu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z figami figi kruche ciasto kruche ciasto z figami sernik na kruchym cieście
Bardzo fajne nadzienie. To jest można powiedzieć serniczek :)
OdpowiedzUsuńTen dodatek miodu niczym wisienka na torcie :)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniałe ciasto, bardzo lubię figi :-)
OdpowiedzUsuńGabrysiu jakie elegansie ciacho :)
OdpowiedzUsuńMusi być obłędne :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem,jak smakują figi,,
OdpowiedzUsuńKochamy pieczone figi :) Ciacho wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda przepysznie : )
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuń