Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- olej
- woda
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 500 g kiszonej kapusty
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba dolewamy wody (ilość dolanej wody zależy od wielkości jajek). Ciasto powinno być twardsze niż ciasto na pierogi. Zagniecione ciasto cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w kwadraciki o boku około 1 cm. Wycięty makaron zostawiamy do podeschnięcia. Na gotującą się wodę w dużym garnku z odrobiną oleju i solą wrzucamy makaron. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia makaronu na wierzch. Ugotowany makaron przelewamy wodą.
W międzyczasie kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, solimy. Kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i mieszamy z makaronem i cebulą. Danie doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy makaron domowy makaron łazanki kapusta kiszona łazanki łazanki z kapustą makaron makaron łazanki mączne i makarony obiad
Od dawna chodzą za mną łazanki, ale zawsze coś innego się zrobi.
OdpowiedzUsuńJa też muszę w końcu zrobić:)
OdpowiedzUsuńA ja łazanki zawsze robiłam ze słodkiej kapusty, muszę wypróbować wersję z kapustą kiszoną :) Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSuper danie, no i jeszcze z domowego makaronu. Mniam ...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, często robię latem :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, uwielbiam łazanki z kapustą! :)
OdpowiedzUsuńMmm..aż mi zapachniało takimi domowymi łazankami, palce lizać
OdpowiedzUsuńUwielbiam łazanki z kiszoną kapustą. I sama makaronik robiłaś. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też z kiszoną :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne łazanki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń