Bardzo proste w przygotowaniu gołąbki z płatkami owsianymi i mięsem mielonym. Ciekawa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Składniki:
- główka małej kapusty
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich + 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- majeranek
- papryka słodka
sos:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu
- 2 łyżeczki mąki
Płatki owsiane i kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak płatki i kasza wypiją prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Płatki i kasza wchłoną resztę wody i dojdą, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Do miski przekładamy płatki owsiane z kaszą jaglaną, cebulę, mięso mielone, wbijamy jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Farsz dokładnie mieszamy.
W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę).
Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.
Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z płatkami owsianymi kapusta kasza jaglana obiad płatki owsiane
Nasza mama robi prze pyszne gołąbki :) Wspomnimy jej o płatkach i kaszy jaglanej :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki,ale pyszka.
OdpowiedzUsuńKocham gołąbki bez względu czy z kaszą czy z ryżem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJa robię tak klasycznie z ryżem.
Fajny pomysł na dodanie płatków owsianych. Robiłam już różne farsze, ale na płatki nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńSuper gołąbki. Z dodatkiem płatków owsianych taki farsz widzę pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym dodaniem płatków :-) uwielbiam gołąbki a twoje pysznie się zapowiadają :-)
OdpowiedzUsuńkto by tam gołąbków nie lubił,pycha :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam myślami do mojego dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam.Trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńz płatkami to ja jeszcze nie jadłam, ale wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńApetyczne gołąbki:)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, muszę spróbować gołąbek w takiej wersji! :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie, ale tak sie zastanawiam, bo robisz je w naczyniu zaroodpornym, to jak? W piekarniku? A w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, już poprawiłam w przepisie. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Pozdrawiam!
UsuńBardzo lubię gołąbki, ale zawsze dodawałam ryż. Wypróbuję przepis z płatkami. :-)
OdpowiedzUsuń