Ilość: 20 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody niegazowanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
- 3 jajka
- szczypta soli
- bułka tarta
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy do miękkości, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody (można ją posiekać) i mieszamy z pieczarkami (w razie potrzeby farsz doprawiamy).
Do garnka wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę, olej i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Na rozgrzanej patelni smażymy niewielkiej wielkości naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy, aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy je jak kopertę.
Tak przygotowane naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku z odrobinką soli i w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy gorące, najlepiej smakują z barszczykiem (przepis znajdziecie tutaj).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie kapusta kiszona krokiety krokiety z kapustą i pieczarkami naleśniki i omlety pieczarki
Taki krokiecik i barszczyk pycha
OdpowiedzUsuńJak ja je lubię:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne :) do tego barszczyk myyy :)
OdpowiedzUsuńpyszności ale mi smaku zrobiłas
OdpowiedzUsuńKocham je,wspaniałe krokiety.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki :-) bardzo. Ostatnio zrobiłam z kubkiem barszczu :-)
OdpowiedzUsuńRumiane, chrupiąca panierka a w środku wszystkie nasze najlepsze smaki - pyszności:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam krokietów z dodatkiem kapusty, u nas robi się jedynie z pieczarkami, ale Twoje wyglądają smacznie i bogato :)
OdpowiedzUsuńmmm jedno z moich ulubionych dan! :)
OdpowiedzUsuńtakie krokiety 'chodzą' już za mną od jakiegoś czasu...aż zgłodniałam,a do obiadu jeszcze kawałek..
OdpowiedzUsuńKrokiety, jakby wyjęte z mojej kuchni. W zasadzie robię tak samo :)
OdpowiedzUsuńPyszny, pyszny, pyszny przepis.
Farsz i wszystko w 100% moje smaki. Ależ mi smaku narobiłaś. Muszę zrobić, bo nie wytrzymam :)
Niesamowicie apetyczne zdjęcie zrobiłaś. I faktycznie z barszczykiem - niebo w buzi :)
O rany! Zjadłabym kilka <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety :)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie jadłam, chyba muszę zrobić.
Pysznie wygląda ale największe robi wrażenie sesja z przygotowań! Super sprawa :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas na konkurs :)
Potem smażone były na oliwie, oleju ... maśle?
OdpowiedzUsuńna złoty kolor smażone były na oleju :) pozdrawiam!
UsuńAle pyszności. Robiłam krokiety z różnego rodzaju farszem. Teraz zrobię wg. Twojego przepisu. Dziękuję za przepis.Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń