Smaczne kawałki pieczonej gęsi, idealne na dzień św. Marcina
Składniki:
- gęś
- mała główka czosnku
- majeranek
- ziele angielskie
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- sól
Przygotowanie:
Gęś myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy ją na małe porcje oraz mieszamy przyprawy. Kawałki gęsi nacieramy przyprawami oraz posypujemy posiekanym czosnkiem.
Gęś odstawiamy na co najmniej 4 godziny. Potem wstawiamy przykryte mięso do nagrzanego piekarnika do 250 st. i pieczemy około 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 190 st. i pieczemy około 2-2,5 godz. do miękkości. Pod koniec pieczenia mięso odkrywamy. Upieczoną gęś podałam z kopytkami z dyni i kiszonymi ogórkami (przepis na kopytka znajdziecie tutaj).
Smacznego!
Zjadałbym na obiad mniam ....
OdpowiedzUsuńPrawdziwy rarytas!! Danie idealne na nowy rok :) U mnie w domu witamy go pieczoną kaczką z jabłkami bądź gęsia :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
Pozdrawiam!!
Wyprobowalam. Moja tesciowa byla pod wrazeniem! Dzieki!
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że smakowała:)
Usuńpozdrawiam
Moja gęś nawet po 3-godzinach była twarda jak kamień nie dało się ugryźć.
OdpowiedzUsuńto jest niemożliwe, że była twarda jak kamień. Czy pieczona była pod przykryciem w całości? Ogólna zasada mówi, że na jeden kilogram mięsa, przypada około 1 godzina pieczenia. Pozdrawiam!
UsuńPięknie wyszła :) Smakowity obiad.
OdpowiedzUsuńJa gęś robiłam raz jeden i na pewno będę musiała powtórzyć :) A smalec z gęsi jest jednym ze zdrowszych :)
Idealna na nadchodzące święto :) Pycha.
OdpowiedzUsuńIdealny obiad na św. Marcina. Wspaniale się prezentuje Twoja pieczona gęś z dodatkiem kopytek z dyni :)
OdpowiedzUsuń