Szybki w przygotowaniu, sycący chleb z otrębami pszennymi oraz ziarnami siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Idealny na śniadanie
Wymiary formy: 35x12 cm
Składniki:
- 40 g drożdży
- 500 ml letniej wody
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- masło + otręby pszenne do przygotowania formy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą. Wsypujemy mąkę, otręby pszenne, sól i ziarna siemienia lnianego, słonecznika i dyni
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami oraz pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb z otrębami i ziarnami otręby pszenne pestki dyni pieczywo ziarna siemienia lnianego ziarna słonecznika
Pyszny chlebuś, tyle ziarenek ;)
OdpowiedzUsuńCudowny,ideał.
OdpowiedzUsuńzawsze chciłam umieć robić własnoręcznie chleb ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Taki chlebek to prawdziwe zbawienie dla leniwych jelit :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek zawsze najlepszy ;) Chociaz ja jestem w sumie większą fanką chlebków na zakwasie ;))
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś, taki domowy jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńDoskonały, puszysty, pachnący, domowy chlebuś. Tylko taki się liczy :)
OdpowiedzUsuńPyszny. zjadłabym kawaleczek
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam smak...
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńU mnie na blogu też dzisiaj przepis na chleb :-) Nie ma to jak domowe pieczywo...
OdpowiedzUsuńWspaniały domowy chlebek
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Super pieczesz chleby..
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki:)
OdpowiedzUsuńZjadła bym sobie kromeczkę z masełkiem :D Wspaniały!
OdpowiedzUsuńwspaniały chleb. chciałabym mieć taki codziennie na śniadanko. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy tego rodzaju chleby :) z masełkiem..... mmmmm.... :)
OdpowiedzUsuńPieczywo własnej roboty z dużą ilością ziaren to samo zdrowie ;) od niedawna piekę chlebki w domu i już nigdy nie będę kupować w piekarniach. Smak domowego chleba jest obłędny ;)
OdpowiedzUsuńJakiej mąki użyto do pieczenia tego chleba?
OdpowiedzUsuńPszenna typ 500 może być tez 450
UsuńIle wychodzi chlebków.
OdpowiedzUsuńJeden
UsuńCzy mogą być otręby żytnie?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA mi wyszło ciasto takie rzadkie że dosypywalam dużo mąki a i tak wylewało się z foremki... Strasznie dużo tych drożdży. Albo za dużo wody🤔
OdpowiedzUsuńChciałbym upiec chleb na zakwasie taki jaki piekła moja babcia
OdpowiedzUsuńCzemu opadło mi ciasto w piekarniku?Co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńmoże za długo stał zanim włożyłeś do piekarnika
UsuńDrożdże mają być świeże czy suszone?
OdpowiedzUsuńŚwieże
UsuńIle dodać drożdzy jeżeli mam tylko suszone?
OdpowiedzUsuńpołowę mniej
Usuńjaka mąka bo nie ma podanej jest tylko ilość?
OdpowiedzUsuńpszenna
UsuńPyszny, ale też wychodzi mi za rzadki i muszę dosypywać mąki mieszam w termomiksie
OdpowiedzUsuń