Urocze choinki z piernika z dużą ilością lukru idealnie sprawdzą się nie tylko jako smakołyk dla najmłodszych, czy słodki prezent dla bliskich, ale również jako wspaniała ozdoba na świąteczny stół
Ilość: 16 sztuk
Składniki:
- 1 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy)
- 150 g masła
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- około 700 g cukru pudru
- około 1/3 szklanki wody
- kilka kropel soku z cytryny lub aromatu
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy miód z masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i kakao oraz mieszamy. Do sypkich składników wlewamy przestygnięty miód z masłem, mieszamy.
Następnie wbijamy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm (stolnice podsypujemy mąką). Foremką wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub kwiatki.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 10 - 15 min (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości wyciętych pierniczków). Upieczone ciastka studzimy. Do cukru pudru dodajemy wodę, sok z cytryny i ucieramy. Uwaga: wodę należy dodawać partiami i po trochu, aby uzyskać lukier o konsystencji gęstego budyniu.
Następnie formujemy choinki. Na każdy upieczony pierniczek, zaczynając od największego nakładamy łyżeczką lukier, przykrywamy go kolejnym mniejszym. Z najmniejszego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie każdej choinki. Choinki z piernika odstawiamy do zastygnięcia. Choineczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, metalowych puszkach lub opakowane w celofan.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie choinki z piernika ciasta ciastka ciastka na święta pierniczki pierniczki na święta pierniki i pierniczki piernikowe choinki
Cudowne choineczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńależ urocze! taka jadalna ozdoba!
OdpowiedzUsuńOoo niesamowity pomysł, jakbym piekła pierniki to zrobię coś podobnego. :-)
OdpowiedzUsuńurocze! :) piękna ozdoba stołu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMy zrobiłyśmy z córcią podobne choineczki z myślą że będą na ozdobę, ale pierniczki wyszły tak dobre, że je zjadłysmy ;) Ale już zrobiłyśmy drugi raz z podwójnej porcji i choineczki będą na prezenty :)
OdpowiedzUsuńSą piękne :)
OdpowiedzUsuńurocze :)
OdpowiedzUsuńCudownie piękne :)
OdpowiedzUsuńWyszły jak z obrazka! :D
OdpowiedzUsuńŚliczne choinki
OdpowiedzUsuńTeż robiłyśmy takie choineczki! Wyglądały uroczo a znajomi nie chcieli ich jeść bo za ładnie wyglądały :P
OdpowiedzUsuńSą urocze. Można dodać jeszcze trochę zielonego barwnika.
OdpowiedzUsuńŚliczne choineczki, idealna dekoracja stołu i dużo wrażeń smakowych:)
OdpowiedzUsuńWow! Pomysł świetny, a wykonanie pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńChoinki z piernika wyglądają cudnie. Takie prezenty na święta robią najlepsze wrażenie, bo bije z nich miłość :)
OdpowiedzUsuńIle wyszło Pani choinek z tej porcji?
OdpowiedzUsuń16 sztuk
UsuńSkąd Pani wziela foremki do pierniczki?
OdpowiedzUsuńM je już kilka lat, ale chyba w Tesco były kupione
Usuń