Kulebiak


Kulebiak to drożdżowy specjał kuchni rosyjskiej, w niektórych rejonach stanowi jedno z dań wigilijnych. Może być samodzielną przekąską lub podawany do czystego barszczu czy sosu grzybowego

Ilość: 2 sztuki

Wymiary formy: 25x40 cm lub 2 keksówki

Składniki:

ciasto:
  • około 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką i kminkiem (lub bez dodatków)
  • 300 g pieczarek
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • 1 białko lub żółtko



Przygotowanie:


Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy kapustę i grzyby z wodą, w której się moczyły, do miękkości. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek (kapustę odciskamy z wody najlepiej ręką). Wszystko razem smażymy, doprawiamy solą i pieprzem (do farszu można dodać 1 łyżkę bułki tartej). Składniki farszu mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Potem przygotowujemy zaczyn. Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 min. Po tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy do nich rozpuszczone masło i olej. Następnie wlewamy zaczyn i stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki), ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).



Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą należy rozwałkować na prostokąty i nałożyć na nie wcześniej zrobiony farsz. Następnie zwijamy rolady, smarujemy je roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane kulebiaki układamy jeden obok drugiego w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st. 


Kulebiaki na święta można przygotować wcześniej, gdyż bez problemu można je zamrażać i po wyjęciu nie stracą nic z walorów smakowych. Najlepiej smakują podawane na ciepło do czystego barszczu. Są alternatywą dla krokietów, pasztecików.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

29 komentarzy:

  1. Hmmm kiedyś jadłam coś takiego, ale nie w formie ślimaczka, a takiej zapiekanej koperty. Niemniej wygląda niesamowicie smakowicie. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się udały, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja teściowa robi identycznego. Jest przepyszny!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie zwinięty, widać warstwy i cały przepyszny farsz, upieczony perfekcyjnie:)
    Nic tylko rozkoszować się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ci wyszły, pyszności. Na świąteczny stół najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o kulebiaku, ale nigdy nie robiłam :). Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kulebiak bardzo lubię. Pięknie Ci wyszedł. Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały specjał! :) Pozdrawiam i wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak pięknie zawinięty! Też takiego chcemy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś słyszałam tą nazwę 'kulebiak' ale nigdy nie miałam okazji spróbować,domyślam się,że smaczny

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie słyszałem o tej potrawie, ale wydaje się być ciekawa. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj zrobiłem na obiad. Wszystkim smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie. Chciałam sobie skopiować przepis lub wydrukować ale od pewnego czasu nie ma takiej możliwości. Czy dałoby się coś z tym zrobić bo jednak gotując lubię mieć przepis na kartce:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ze względu na nagminną kradzież zdjęć z bloga możliwość kopiowania została zablokowana

      Usuń
    2. Najlepiej zrobić screena i mieć jako zdjęcie w galerii. A zdjęcie też można wydrukować.

      Usuń
  14. Dziekuję za odpowiedź. Trzeba będzie gotować bezpośrednio z bloga. Przepisy Pani są bardzo fajne.
    Pozdrawiam
    Gabrysia

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierwszy raz robiłam kulebiaka i wyszedł przepyszny.Najbardziej podobał mi się pomysł z owinięciem papierem,dzięki temu kulebiak ma idealny kształt a farsz dobrze przylega.

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowicie wygląda, muszę upiec...

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis. Kulebiak pierwsza klasa.....

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też na święta piekę kulebiak, wszystkim zawsze bardzo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł, wykorzystam. Dziękuję za smakowity przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy kulebiak można zamrozić .?

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy można go jakoś odgrzać do barszczyku i upiec 1 dzień wcześniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, odgrzewam w piekarniku lub mikrofali

      Usuń
  22. Czy pieczemy grzalka gora dol czy termoobieg

    OdpowiedzUsuń
  23. W przepisie jest żeby ubić jajka z solą czy chodzi o dwa całe jajka i łyżeczkę soli czy białko z nich że szczyptą soli?

    OdpowiedzUsuń