Kulebiak to drożdżowy specjał kuchni rosyjskiej, w niektórych rejonach stanowi jedno z dań wigilijnych. Może być samodzielną przekąską lub podawany do czystego barszczu czy sosu grzybowego
Ilość: 2 sztuki
Wymiary formy: 25x40 cm lub 2 keksówki
Składniki:
ciasto:
- około 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką i kminkiem (lub bez dodatków)
- 300 g pieczarek
- 50 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
- 1 białko lub żółtko
Przygotowanie:
Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy kapustę i grzyby z wodą, w której się moczyły, do miękkości. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek (kapustę odciskamy z wody najlepiej ręką). Wszystko razem smażymy, doprawiamy solą i pieprzem (do farszu można dodać 1 łyżkę bułki tartej). Składniki farszu mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Potem przygotowujemy zaczyn. Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 min. Po tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy do nich rozpuszczone masło i olej. Następnie wlewamy zaczyn i stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki), ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą należy rozwałkować na prostokąty i nałożyć na nie wcześniej zrobiony farsz. Następnie zwijamy rolady, smarujemy je roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane kulebiaki układamy jeden obok drugiego w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st.
Kulebiaki na święta można przygotować wcześniej, gdyż bez problemu można je zamrażać i po wyjęciu nie stracą nic z walorów smakowych. Najlepiej smakują podawane na ciepło do czystego barszczu. Są alternatywą dla krokietów, pasztecików.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie grzyby kapusta kapusta kiszona kulebiak kulebiak z kapustą i grzybami pieczarki przekąski
Hmmm kiedyś jadłam coś takiego, ale nie w formie ślimaczka, a takiej zapiekanej koperty. Niemniej wygląda niesamowicie smakowicie. <3
OdpowiedzUsuńPięknie się udały, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robi identycznego. Jest przepyszny!!! :)
OdpowiedzUsuńPięknie zwinięty, widać warstwy i cały przepyszny farsz, upieczony perfekcyjnie:)
OdpowiedzUsuńNic tylko rozkoszować się smakiem:)
Super ci wyszły, pyszności. Na świąteczny stół najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o kulebiaku, ale nigdy nie robiłam :). Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa kulebiak bardzo lubię. Pięknie Ci wyszedł. Idealny :)
OdpowiedzUsuńDo barszczyku idealny ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniały specjał! :) Pozdrawiam i wesołych świąt! :)
OdpowiedzUsuńTak pięknie zawinięty! Też takiego chcemy :D
OdpowiedzUsuńkiedyś słyszałam tą nazwę 'kulebiak' ale nigdy nie miałam okazji spróbować,domyślam się,że smaczny
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałem o tej potrawie, ale wydaje się być ciekawa. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłem na obiad. Wszystkim smakowało!
OdpowiedzUsuńDziekuje!!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Chciałam sobie skopiować przepis lub wydrukować ale od pewnego czasu nie ma takiej możliwości. Czy dałoby się coś z tym zrobić bo jednak gotując lubię mieć przepis na kartce:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety ze względu na nagminną kradzież zdjęć z bloga możliwość kopiowania została zablokowana
UsuńNajlepiej zrobić screena i mieć jako zdjęcie w galerii. A zdjęcie też można wydrukować.
UsuńDziekuję za odpowiedź. Trzeba będzie gotować bezpośrednio z bloga. Przepisy Pani są bardzo fajne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gabrysia
Pierwszy raz robiłam kulebiaka i wyszedł przepyszny.Najbardziej podobał mi się pomysł z owinięciem papierem,dzięki temu kulebiak ma idealny kształt a farsz dobrze przylega.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, muszę upiec...
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Kulebiak pierwsza klasa.....
OdpowiedzUsuńJa też na święta piekę kulebiak, wszystkim zawsze bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wykorzystam. Dziękuję za smakowity przepis.
OdpowiedzUsuńCzy kulebiak można zamrozić .?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńA czy można go jakoś odgrzać do barszczyku i upiec 1 dzień wcześniej
OdpowiedzUsuńOczywiście, odgrzewam w piekarniku lub mikrofali
UsuńCzy pieczemy grzalka gora dol czy termoobieg
OdpowiedzUsuńW przepisie jest żeby ubić jajka z solą czy chodzi o dwa całe jajka i łyżeczkę soli czy białko z nich że szczyptą soli?
OdpowiedzUsuń