Sałatka z pieczonych buraków

Zdrowa i smaczna propozycja na sałatkę z pieczonych buraków z dodatkiem rukoli, sera i prażonych ziaren słonecznika idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia


Składniki:
  • rukola
  • 5 średnich buraków
  • 270 g sera feta
  • garść ziaren słonecznika
sos:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu (u mnie lipowy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Buraki wybieramy równej wielkości. Dobrze myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy osobno) oraz układamy na blaszce do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. i pieczemy około 45 - 60 min. Czas pieczenia buraków uzależniony jest od ich wielkości. Miękkość buraków sprawdzamy wbijając nóż w środek, powinien wchodzić bez oporu. Upieczone buraki wyjmujemy z foli i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy i kroimy w kostkę.


W międzyczasie rukolę płuczemy, a słonecznik prażymy na patelni. W miseczce mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.



W misce układamy rukolę, następnie pokrojone buraki, kruszymy ser, posypujemy ziarnami słonecznika oraz polewamy sosem. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem, aby rukola nie straciła swojej jędrności.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Robimy podobne sałatki i są bardzo smaczne :) Pieczone buraki są idealne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone buraki są pyszne same w sobie, a dopiero taka sałatka...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone buraczki mmm uwielbiam. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym,chociaż rukola pewnie zostałaby,nie przepadam za nią

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze pieczonych buraków! Mmmm.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pieczone buraki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast foty polecam ser kozi i orzechy wloskie

    OdpowiedzUsuń