Smaczne i aromatyczne bożonarodzeniowe pierniczki to znakomite łakocie. Po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem robią się coraz lepsze
Składniki:
- 2 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki miodu (u mnie lipowy)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżeczki kakao
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i pozostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy przestygnięty miód. Zagniatamy dość twarde ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche i trudne do rozwałkowania można dodać 1 - 2 łyżki śmietany).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Foremkami wycinamy różnego kształtu pierniczki. Wykrojone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 10 - 15 min. Pierniczków nie możemy za bardzo spiec, bo będą zbyt twarde. Po upieczeniu pierniczki są zazwyczaj mocno twarde. Aby zmiękły potrzebują pochłonąć wilgoci z powietrza lub z owoców. Najlepiej ułożyć je np.: na kratce i zostawić w wilgotnym pomieszczeniu lub umieścić w szczelnej puszcze z kawałkami obranych jabłek. Pamiętajmy, że jabłka trzeba wymieniać, żeby nie spleśniały.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciastka ciastka na święta pierniczki pierniczki na święta pierniki i pierniczki świąteczne pierniczki
Pierniczki obowiązkowo :) pycha!
OdpowiedzUsuńCudowne pierniczki, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się świetnie, małe, świąteczne chrupacze :)
OdpowiedzUsuńU mnie już jedna partia była, juz zjedzona, ale w następnym tygodniu robię alpejskie:)
OdpowiedzUsuńja jeszcze czekam, bo wiem, że nie dotrwają:D
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły :)
Super już na święta :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńJuż czujemy ich smak i zapach ^^
OdpowiedzUsuńJakie piękne, zdecydowanie pierniczki należą do moich ulubionych świątecznych "potraw"!
OdpowiedzUsuńMam też zamiar niedługo zrobić :))
OdpowiedzUsuń