Puszysty biszkopt z masą budyniową, powidłami i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka
- około 250 g powideł śliwkowych
- około 20 pierniczków katarzynki (należy wybrać miękkie pierniczki)
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut.
1/2 szklankę mleka gotujemy z cukrem, a w reszcie mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajmy po łyżce budyń i ciągle ucieramy aż powstanie jednolity krem. Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami śliwkowymi. Następnie układamy pierniczki (należy wybrać miękkie pierniczki, ja wzięłam w czekoladzie i one nie zmiękły tak jak te bez czekolady).
Na pierniczki wykładamy 2/3 masy budyniowej oraz przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy go pozostałą masą i posypujemy pokruszoną lub startą czekoladą.
Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto katarzynka ciasto z pierniczkami ciasto z powidłami katarzynka masa budyniowa pierniczki pierniki i pierniczki powidła
ale super ciasto
OdpowiedzUsuńOj,jestem fanką pierniczków :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pierniczki, więc takie ciacho miałoby u nas wzięcie :D
OdpowiedzUsuńGabrysiu to ciasto wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek ! plss
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńPiekę bardzo podobne ciasto. Pierniki które ja używam to katarzynki ale bez czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń