Pyszna i wilgotna babka z białą czekoladą i aromatyczną skórką z cytryny. Idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty oraz na Święta Wielkanocne
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g białej czekolady
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- skórka starta z 2 cytryn
- 3 jajka
- 90 ml mleka
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- cukier puder
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przestygnięte masło miksujemy z cukrem i skórką startą z cytryny. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku i wlewamy stopniowo ostygniętą białą czekoladę oraz partiami, na przemian wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie ciasto delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w 180 st. przez około 1 godz. do suchego patyczka. Ostygniętą obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka cytrynowa z białą czekoladą babka wielkanocna babka z białą czekoladą ciasta Wielkanoc
Przepyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszna! Zapachniało świętami ;)
OdpowiedzUsuńPiękna i puszysta:)
OdpowiedzUsuńŚwietna baba. Takiej jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka, nie jadłam nigdy takiej :) Święta się zbliżają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cytrynowe akcenty w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńlubię babki,i to nie tylko od święta :)
OdpowiedzUsuńTaka prosta puszysta babka przypomina mi wypieki babci, pycha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Lubię wszystko, co z białą czekoladą. A babeczka wyszła piękna. Idealna na wielkanocny stół już niebawem :) Super konkurencja dla klasycznej wersji tego wypieku. Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam białą czekoladę :) A ten przepis wydaje się naprawdę super!
OdpowiedzUsuńEkstra! A można zamiast białej czekolady dać gorzką, czy smak się popsuje?
OdpowiedzUsuńz gorzką czekoladą nie robiłam, więc nie wiem jaki będzie efekt :) ale jeżeli dasz gorzką czekoladę to myślę, że będzie trzeba dosypać więcej cukru :) Pozdrawiam!
UsuńJa zrobiłam z mleczną i efekt był rewelacyjny! Naprawdę super przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńWyszło Ci świetnie i fajnie, że z białą czekoladą. :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na święta :) kusi, aż ciężko się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńmaslo rozpuszczamy na ogniu??
OdpowiedzUsuńpodgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia :) pozdrawiam!
UsuńNa pewno spisze się na pracowym poczęstunku w Kasprzak :) Myślę, że takie słodkości dobrze wpłyną na naszą pracę :D Ale najpierw sama spróbuję, obym tylko nie zjadła całej! :)
OdpowiedzUsuńnie sposób się oprzeć:)
OdpowiedzUsuń