Smaczne i szybkie w przygotowaniu gołąbki zawinięte w delitkatne liście kapusty pekińskiej nadziane farszem z kaszy jaglanej i mięsa mielonego
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
- około 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 cebule
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz i sól
- pieprz ziołowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu
- 2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem i pieprzem ziołowym. Całość mieszamy.
W międzyczasie liście kapusty myjemy, odcinamy z nich większą białą część i sparzamy około 3min., liście mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Następnie zawijamy w liście farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi pekinki.
Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z kapusty pekińskiej gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną gołąbki z kaszą jaglaną kapusta pekińska kasza jaglana kasze i ryż
Nigdy chyba nie jadłam takich z użyciem pekińskiej, super! :-)
OdpowiedzUsuńWszelkie inspiracje gołąbkowe do mnie przemawiają. Tyle eksperymentów, ile ja już robiłam z gołąbkami to głowa mała. A jednak wersji z kapustą pekińską nie znam, ale jak najbardziej biorę przepis :) Pozdrawiam serdecznie od gołąbkowej Maniaczki ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Nigdy nie robiłam gołąbków za to mój mąż robi stale, podsunę mu przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :-) Uwielbiam gołąbki w każdej formie.
OdpowiedzUsuńRobiłam,naprawdę wychodzą pyszne;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam, na pewno się skuszę i zrobię :) wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i niezwykle smakowite gołąbki :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z pekińską do gołąbków, ale pomysł jest intrygujący :) na pewno wypróbuje !
OdpowiedzUsuńHi...bardzo czest robie z tej kapusty ,dlatego bo jest bardzo latwo i prosto z odrywaniem lisci.
UsuńPozdrawiam... :)
to już wiem co będę dziś robiła na obiadek :)
OdpowiedzUsuńTe gołąbki wyglądają naprawdę smakowicie! Zapisałam sobie przepis i wypróbuje go już w tą sobotę <3
OdpowiedzUsuń