Klasyczne, aromatyczne ciasto z dużą ilością kolorowych bakalii. Szybko się przygotowuje i długo utrzymuje świeżość. Idealnie nadaje się na wielkanocny stół oraz różne przyjęcia
Wymiary formy: 33x10 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy z naturalnym ekstratem wanilii
- 5 jajek
- 250 g mąki tortowej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
- szczypta soli
- 300 g posiekanych bakalii (rodzynki, suszona żurawina,suszone morele, suszone daktyle, migdały, mieszanka skórek kandyzowanych lub inne według uznania)
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rum. Wszystko dokładnie dalej ucieramy. W międzyczasie z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodajemy do ciasta, aby rozluźnić masę.
Potem wrzucamy obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykrywamy je papierem do pieczenia.
Keks można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż długo utrzymuje świeżość. Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i bakaliami lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka wielkanocna bakalie ciasta ciasto z bakaliami keks keks z bakaliami Wielkanoc
tradycyjne ciasto i jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńKlasyk :) Piękny, smaczny. Dawno nie gościł na moim stole, niestety. Jakoś w ogóle o nim zapomniałam. Szkoda. Takie apetyczne i smakowite ciasto. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńCudowny keks Gabrysiu :-) wygląda pysznie i tak kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, mmm .... baardzo bakaliowe! :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie, gdy patrzy się na tak apetyczne potrawy :)
OdpowiedzUsuńKocham keks! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam! dzięki:)
OdpowiedzUsuńskorzystam i ja z przepisu....
OdpowiedzUsuń:)
pozdrawiam serdecznie i
Wesołych Swiąt życzę
pysznie wygląda , ale mam pytanie jak nastawić piec , góra-dół, czy termoobieg??????? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepiej termoobieg, pozdrawiam!
UsuńSmakowicie wygląda ten keks. Upiekę go na święta, dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńPiękny keks z dużą ilością bakalii, właśnie takiego przepisu szukałam. Dziękuję i zapisuję.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis .Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuń