Przepyszny sernik na kruchym spodzie, z delikatną pianką, pokrytą kropelkami złotej rosy. Rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy
Wymiary formy: 23x37 cm
Składniki:
kruchy spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,20 kg białego sera (półtłustego)
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry wanilinowe (2 x16 g)
- 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g)
- skórka starta z pomarańczy lub cytryny
- 1 garść rodzynek
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i nożem wszystko siekamy. Potem wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy co najmniej 2 razy. Następnie do naczynia wrzucamy żółtka, całe jajka oraz cukry i miksujemy, aż masa będzie jasna. Potem dodajemy na przemian ser, mleko, olej oraz budynie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Na koniec wsypujemy skórkę z pomarańczy, startą na tarce o drobnych oczkach i rodzynki. Powstałą masę serową wylewamy na podpieczony, przestudzony spód.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 minut. Krótko przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Po 45 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i na gorący sernik rozprowadzamy masę białkową (można grzebieniem cukierniczym lub widelcem zrobić rowki). Piekarnik zamykamy i zmniejszamy temp. do 170 st. Dalej pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 - 15 minut do momentu, aż pianka będzie lekko brązowa (nie ciemna), inaczej nie zrobi się rosa.
Ma powstać pianka, a nie beza. Sernik po upieczeniu pozostawiamy kilka minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po kilku minutach powinny pokazać się kropelki rosy, a jeżeli się nie pojawią to i tak sernik jest pyszny.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik sernik sernik na kruchym cieście sernik z rosą
uwielbiam ten sernik
OdpowiedzUsuńAle kusisz wieczorem! :) Wspaniale wygląda, zwłaszcza ta pianka na wierzchu! :)
OdpowiedzUsuńPokaźna u Ciebie jest ta pianka :) Super. U mnie zawsze jest mniejsza. Ale rosa wyszła elegancko :) Lubię ten przepis. Gdy byłam mała to był mój ukochany sernik i szczytem marzeń było nauczyć się go piec. Teraz, gdy już umiem - sentyment do niego pozostał. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWarto się skusić na kilka...naście kawałków.
OdpowiedzUsuńApetyczne słodkości :)
OdpowiedzUsuńoo tak,taki sernik jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to, że dodajesz jednocześnie zdjęcia poglądowe :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik. Wyszedł ci idealny :-)
OdpowiedzUsuńKolejny mistrzowski wypiek :)
OdpowiedzUsuńtak to już jest z dobymi ciastami, że szybko znikają z talerza :) sama bym się skusiła na taki serniczek :)
OdpowiedzUsuńKocham sernik, taki z rosą robiła kiedyś moja ciocia, był fenomenalny!
OdpowiedzUsuńTen serniczek robiła moja św.p.BABCIA też był fenomenalny!!!!! Też go piekę
UsuńTaki sernik zawsze piekła moja mama, smakował wybornie ^_^
OdpowiedzUsuńA jaką śmietanę dodać do spodu???
OdpowiedzUsuńzwykła śmietana 18% Pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis.. Piekłam i polecam
OdpowiedzUsuńSuper przepis.. Piekłam i polecam
OdpowiedzUsuńJESTEŚ WIELKA !
OdpowiedzUsuńBudyń gotowany czy w proszku dodajemy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że proszek
UsuńCzy blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia?U Pani nie widać papieru
OdpowiedzUsuńja mam wyłożony tylko spód ale możesz wyłożyć całą blaszkę :)
UsuńSerniczek mniam.... mniam, polecam.
OdpowiedzUsuńTen sernik, często u nas króluje na stole. Jest pyszny i wszyscy go lubimy, polecam upiec.
OdpowiedzUsuńCzy budyń wsypujemy prosto do miski na sucho czy zrobić go jak na opakowaniu?
OdpowiedzUsuńprosto z torebki
UsuńCzy piec z termoobiegiem????
OdpowiedzUsuńnie
UsuńTen sernik jest pyszny, polecam przepis.
OdpowiedzUsuń- pod ubitą pianę układam połówki brzoskiń z puszki ....
OdpowiedzUsuńCzy można ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńCzy może być ser z wiaderka nie mam maszynki
OdpowiedzUsuńmoże dobrej jakości się sprawdzi, ale osobiście nie próbowałam na takim
UsuńIle sera z wiaderka kg?
Usuńtyle samo z wiaderka co zwykłego
UsuńTen spod ma sie tak bardzo kleic? :/ robie wszystko wg przepisu
OdpowiedzUsuńNie, podsyp mąkę
UsuńCzy zamiast oleju do sera mogę dodać masło, oczywiście w tej samej gramaturze?
OdpowiedzUsuń