Wytworne i bardzo pyszne ciasto na różne uroczystości rodzinne. Składa się z dwukolorowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki z owocami w środku. Całość oblana jest polewą czekoladową
Składnki:
biszkopt ciemny:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 dag mąki tortowej
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 białek
- 20 dag cukru
- 6 dag mąki tortowej
- 2 dag maki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 masło (200 g)
- 8 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- 2 galaretki wiśniowe
- wiśnie drylowane lub inne owoce np. borówki, maliny
- alkohol do nasączania
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta zaczynamy od biszkoptu ciemnego. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. ok. 35 min (do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciasto kroimy na dwa placki i nasączamy alkoholem.
Następnie wykonujemy biszkopt jasny. Białka z solą ubijamy na sztywno i wsypujemy porcjami cukier. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 - 170 st. około 30 min. Po wystudzeniu wykrawamy w cieście dziurki (szklanką lub literatką - zależy jakiej wielkości chcemy mieć dziurki, kółek nie wyrzucamy).
Biszkopty najlepiej upiec dnia poprzedniego. Następnie rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (ok. 2 szklanki wody) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wykonanie kremu. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i roztrzepujemy w nim mąki oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy do niego powstałą zawiesinę z mąk i żółtek. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Wykończenie: Na 1 blat ciemnego biszkoptu smarujemy połowę kremu budyniowego. Na niego wykładamy biszkopt jasny z dziurkami, w których umieszczamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką.
Następnie wycięte kółka kładziemy na zastygłą galaretkę i między nimi wykładamy pozostały krem budyniowy. Całość przykrywamy 2 ciemnym biszkoptem. Placek oblewamy przestudzoną polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy gotujemy, aż się rozpuszczą) i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
ale fajne ciacho
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Bez zażenowania można je podawać gościom, którzy na pewno by się nim zachwycali. Pycha! Dawno temu już go jadłam, ale pamiętam, że mi bardzo smakowało. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNiby nie lubię ciast z kremami, ale to bym zjadła!
OdpowiedzUsuńwłaśnie jest po konsumpcji kawałka, ja dodatkowo nasączyłam lekko biszkopt alkoholem, ciasto idealne na takie cieplejsze dni, polecam u Ciebie zawsze pyszne ciasta wychodzą
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńchcę upiec te ciasto na weekendzie, nie nasączałaś biszkoptów widzę, a ktoś powyżej tak robił, ciasto nie jest suche? jest z galaretką, więc nie powinno być, jak doradzasz nasączać czy nie? dzięki za odp
OdpowiedzUsuńja też nasączałam ciasto alkoholem, w przepisie jest o tym napisane :) jest dużo lepsze jak się nasączy :) Pozdrawiam!
Usuńmasz rację czytam nieuważnie :) zajadamy się z rodziną, pyyyyyszne
Usuń