Kubuś bez pieczenia

Herbatniki przełożone masą budyniową na bazie soku Kubuś i bitą śmietaną, czyli ciasto idealne na upały

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 1 l soku marchwiowo - bananowego Kubuś
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
masa śmietanowa:
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 śnieżki w proszku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników (32 szt.)
  • starta gorzka czekolada



Przygotowanie:

W szklance soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Następnie wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.



W międzyczasie kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Masę śmietanową wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

31 komentarzy:

  1. O matko, jakie boskie ciasto. Poproszę ten kawałek ze zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam nieco inną wersję kubusia. Smakowała mi bardzo. Tej też jestem ciekawa, gdyż lubię ciasta bez pieczenia :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię tak samo, proste i dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. Co to jest "śnieżka w proszku"?

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpierw ubic i dopiero dodac sniezke w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem pyszny i bita śmietana również ale na prawdziwym biszkopcie bez porównania. O niebo lepszy 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez robie na biszkopcie.

      Usuń
    2. I dodaje ekstrat waniliowy do smietany.

      Usuń
  8. Apetycznie wygląda,ale w smaku jest okropny

    OdpowiedzUsuń
  9. Troszke mdły jak dla mnie :) ale dziecia smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje smaki takie ciasto bez pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mozna bez masla?

    OdpowiedzUsuń
  12. budynie maja byc na 1/2 czy 3/4 litra mleka?

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dalam zelatyny i klapa

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie proste i mega smaczne robie na kazde swieta i znika jako pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie niestet śmietana że śnieżkami plywa

    OdpowiedzUsuń
  16. Tylko że ja Tu nie widzę w składnikach mleka to mam być mleko czy nie

    OdpowiedzUsuń
  17. A może być inny budyń o innym smaku czy waniliowy tylko

    OdpowiedzUsuń