Przepyszny przekładaniec z Kubusiem, jogurtem, pokryty brzoskwiniami i galaretką. Zachwyca smakiem i wyglądem
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciast pomarańczowego lub innego
- szczypta soli
masa I:
- 1 l soku marchwiowo - pomarańczowego np. Kubuś
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g x 3)
- 1 duży jogurt brzoskwiniowy (może być z kawałkami owoców, 400 g)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 paczka biszkoptów Paryskich (300 g) morelowych lub delicji
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- brzoskwinie z puszki lub świeże
- sok z brzoskwiń do nasączania lub herbatka owocowa
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, aż powstanie lśniąca piana. Pianę mieszamy z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 st. około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto można przygotować na herbatnikach, wówczas nie musimy piec biszkoptu. Następnie przygotowujemy masę I. Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku. Resztę napoju zagotowujemy. Dodajemy do niego rozpuszczone budynie i jeszcze raz całość gotujemy. Powstałą masę wylewamy na wystudzony i nasączony biszkopt. Gdy masa przestygnie, układamy na niej biszkopty Paryskie lub delicje.
Potem przygotowujemy masę II. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej galaretki dodajemy jogurt i wszystko delikatnie mieszamy. Gdy całość zacznie tężeć, przekładamy masę na ułożone wcześniej biszkopty.
Ciasto wstawiamy do lodówki. Następnie na stężałą masę II wykładamy pokrojone brzoskwinie. W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach przegotowanej, gorącej wody i lekko tężejące wylewamy na brzoskwinie. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki i po ok. 2 godzinach gotowy jest do spożycia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasto kubuś ciasto kubuś puchatek ciasto na Kubusiach
Wspaniałe ciacho, z chęcią bym wpadła na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie uroczo :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz się w nim rozsmakowałam u cioci :) Pyszny! Ale sama jeszcze nie robiłam. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczko
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta, wygląda super, pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! pysznie!.Pozdrówka :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam na tygodniu, pyszne ciasto na takie ciepłe dni idealne
OdpowiedzUsuńO raju, jakie to musi być dobre!!! :)
OdpowiedzUsuńCzy ta masa budyniowa z sokiem ma być taka gęsta bardzo? Czy lekko lejąca?
OdpowiedzUsuńGęsta, taka jak zwykły budyń na masę :)
UsuńBlaszka chyba 42x 33? Zrobilam z malych jaj a biszkopt i tak wyszedl bardzo wysoki. Musze rozkroic
OdpowiedzUsuńRobię w takiej jak podałam
Usuń