Świetny pomysł na wiosenne śniadanie. Szybki, pożywny, bardzo puszysty omlet z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem i kawałkami pomidora
Ilość: 2 porcje
Średnica patelni: 20 cm
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki śmietany lub mleka
- 1 pomidor
- liście czosnku niedźwiedziego
- szczypiorek
- sól
- pieprz,
- masło lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi i szczypiorek drobno siekamy, a pomidora kroimy na cząstki. Następnie jajka ubijamy w wysokim naczyniu. Dodajemy do nich mąkę, śmietanę i dalej ubijamy, aż wszystkie składniki się połączą. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wlewamy 1/2 masy jajecznej. Jak spód omletu się zetnie, posypujemy go czosnkiem, szczypiorkiem, kawałkami pomidora oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Omlet przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temp. smażenia. Po kilku minutach, gdy masa się zetnie na wierzchu, wykładamy go na talerz i składamy na pół (gdyby się nie ścięła, omlet przewracamy na kilka sekund na druga stronę). Podobnie postępujemy ze smażeniem drugiego omletu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czosnek niedźwiedzi naleśniki i omlety omlet omlet z czosnkiem niedźwiedzim
Pyszności podajesz, dziękuję. Serdeczności.
OdpowiedzUsuńOmlet wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuństolattemu.blogspot.com
W końcu muszę nabyć czosnek niedźwiedzi. Tyle już kuszących dań z jego udziałem widziałam. Ten omlet wygląda bardzo apetycznie. Podobny robi moja mama, tyle, że ze szpinakiem ;) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńOmlet w pięknym wydaniu:) czosnek niedźwiedzi jest super dodatkiem.
OdpowiedzUsuńskąd można załatwić sobie czosnek niedźwiedzi?
OdpowiedzUsuńja mam czosnek w ogródku :) czasami można dostać na bazarze lub suszony jako przyprawa w sklepie :) a najlepiej kupić nasionka lub sadzonki i posadzić w ogródku :) Czosnek niedźwiedzi jest tylko na wiosnę :) Pozdrawiam!
Usuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie......mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń