Efektowne i smaczne roladki z bakłażana, nadziane farszem z mięsa mielonego i kaszy jęczmiennej oraz zapieczone w sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 bakłażany
- 700 g mięsa mielonego
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- suszone oregano
- sól i pieprz
- sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżki koncentartu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w wzdłuż na 0,5 cm plastry i podsmażamy na suchej patelni, aby zmiękły. Mięso mielone mieszamy z ugotowaną kaszą jęczmienną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i oreganem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięsny farsz zawijamy w plastry bakłażana i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Całość zalewamy sosem pomidorowym wymieszanym z ketchupu, koncentratu pomidorowego i wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bakłażan kasza kasza jęczmienna kasze kasze i ryż mięsne roladki z bakłażana roladki z bakłażana z mięsem i kaszą roladki z bakłażana z mięsem mielonym
bardzo smakowite roladki:)
OdpowiedzUsuńPyszne , ja kiedyś robiłam ale z cukinią :)
OdpowiedzUsuńcale przygotowanie pieknie pokazane, to najbardziej lubie u ciebie, zrobie na tygodniu, dzieki
OdpowiedzUsuńto takie jakby bakłażanowe gołąbki, a że lubię bakłażana trzeba druknąć sobie przepis
OdpowiedzUsuńJakie to apetyczne :) Lubię takie przepisy. Ostatnio przekonałam się do kaszy, więc tym bardziej mi ten przepis odpowiada :) Mniam. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Pożywne i intrygujące smakiem - świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńRoladki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe,na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńŚwietne roladki, aż ślinka cieknie, zjadłabym pomimo późnej pory.
OdpowiedzUsuń