Biszopty przełożone masą budyniową i truskawkami zatopionymi w galaretce, czyli smaczne ciasto bez pieczenia
Wymiary blachy: 24x28 cm
Składniki:
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- około 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml wrzątku
- około 250 g okrągłych biszkoptów (40 szt.)
Przygotowanie:
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i masłem. Z pozostałym mlekiem mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy do zagotowania i zgęstnięcia budyniu. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę biszkoptów, rozprowadzamy letnią masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Truskawki szypułkujemy, myjemy, kroimy na połówki i układamy na cieście. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopty ciasto bez pieczenia ciasto truskawkowo budyniowe ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami bez pieczenia masa budyniowa truskawki
poproszę spory kawałek:)
OdpowiedzUsuńNie pogardziłbym chociaż małym kawałeczkiem :D
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi niemalże identyczne. Pyszne, leciutkie no i z mocą sezonowych owoców, w tym przypadku pysznych truskawek :) To lubię! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńMniam, fajne ciacho które nie wymaga dużo pracy. Takie to ja lubię i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, z truskawki to ja biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńhttp://zdaniemagi.blogspot.com/
Idealne na gorące dni...
OdpowiedzUsuńpyszne sezonowe ciacho :)
OdpowiedzUsuń