Coś dla smakoszy szpinaku. Mięciutka, pachnąca czosnkiem drożdżowa buła z nadzieniem szpinakowym. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno
Wymiary formy: 38x12 cm
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- ok. 500 g mąki
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 800 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i zalewamy szpinak. Pozostawiamy go pod przykryciem na ok. 3 minut. W międzyczasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sparzony i odsączony z wody szpinak oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy do odparowania wody. Farsz odstawiamy do przestudzenia.Do wystudzonego dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie robimy zaczyn. Do lekko letniego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Po tym czasie w dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania rolady) z solą. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn, masło oraz olej i stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto tak, aby nie przyklejało się do ręki (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (wymiary dopasowujemy do wielkości foremki, można też ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 mniejsze rolady).
Nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Następnie zwijamy w roladę i smarujemy roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy roladę papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowaną roladę układamy w keksówce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 st. ok. 35 minut. Podajemy na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakuje podana bezpośrednio po upieczeniu z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto ze szpinakiem pieczywo rolada drożdżowa ze szpinakiem rolada ze szpinakiem szpinak
Ale bym taką zjadła, z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ze szpinakiem.
Swietna,lubię szpinak.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam podobną, tylko z dodatkiem ricotty do farszu. Pychotka
OdpowiedzUsuńŚwietna. Nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Jeśli już to takie roladki jadam na słodko, na przykład z makiem. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPyszna i pięknie Ci wyszła, taka dopieczona mniamm 😃
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWyszła bardzo, bardzo... smaczna. Polecam
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dziękujemy....
OdpowiedzUsuń