Wymiar formy: 24x28 cm
Składniki:
mus truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 galaretki truskawkowe
- 300 ml gorącej wody
- około 150 g herbatników (20 szt.)
- około 100 g okrągłych biszkoptów (36 szt.)
3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. W międzyczasie w blaszce wyłożonej folią aluminiową na spodzie układamy warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę. Śmietankę przekładamy na herbatniki. Na wierzchu, lekko stężałej pianki układamy biszkopty (masa musi być na tyle stężała, aby biszkopty się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły).
Truskawki szypułkujemy, myjemy, miksujemy na mus i podgrzewamy, prawie do zagotowania. Do musu wsypujemy 3 galaretki i żelatynę oraz mieszamy do rozpuszczenia.
Zimny mus truskawkowy wylewamy na biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto truskawkowa fantazja ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami bez pieczenia truskawki truskawkowa fantazja
Pysznie truskawkowe!:)
OdpowiedzUsuńWow! Ale pyszności! I jakie piękne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, mocno truskawkowe.
OdpowiedzUsuńTruskawkowe szaleństwo! Bardzo kuszące te ciacho :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie. Taka równiutka, pyszniutka :) Trzeba korzystać z sezonu na truskawki :) Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńAleż to ładne!
OdpowiedzUsuńTwój blog jest perfekcyjny jak to ciasto, też bym takiego chciała, studiujesz informatykę?
OdpowiedzUsuńdziękuję za ciepłe słowa, jestem samoukiem na własne potrzeby :) pozdrawiam!
UsuńCoś pięknego :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis....trochę po swojemu zrobiłam i jeszcze mało perfekcyjnie...ale mus truskawkowy jest pyszny...mnie tak równo nie wyszło...ale następnym razem się poprawie...pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek :D
OdpowiedzUsuńMam jutro w planach zrobić te pyszności, ale zastanawiam się czym przy ozdobić na koniec? Bezy? Może już być tego wszystkiego za dużo... Starta czekolada? Nie wiem co by jeszcze innego?!.. A może po prostu nie kombinować już?!
OdpowiedzUsuńJak chcesz dodać bezy to przed samym podaniem, aby się nie rozpuściły. Myślę, że lepszym pomysłem będzie starta gorzka czekolada :)
UsuńWitam czy mogą być mrożone truskawki?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń