Szybkie, aromatyczne ciasto z dużą ilością jagód i dodatkiem cytryny. Ciekawie prezentuje swoje piegowate wnętrze i doskonale smakuje
Wymiary formy: 26x11cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju np. słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- około 300 g jagód
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrami (tak długo, aż rozpuści się cukier). Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko mieszamy i dokładamy skórkę startą na tarce o drobnych oczkach oraz wyciśnięty sok z 1/2 cytryny. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Potem 1/3 część ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wysypujemy równomiernie 1/3 jagód, na owoce znów 1/3 część ciasta, powtórnie jagody i pozostałe ciasto. Wierzch posypujemy ponownie jagodami. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st., około 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto cytrynowe ciasto cytrynowe z jagodami ciasto z jagodami jagody
proste i pyszne !
OdpowiedzUsuńCytryna i jagody - fajne połączenie smakowe. Podoba mi się. Z chęcią bym takie smaki poznała :) Ciasto wygląda niebanalnie, ciekawie i bardzo zachęcająco. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńz jagodami każde ciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuńLubię wilgotne, słodko-kwaśne ciasta, babki :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Dziekuję za przepis.Bardzo lubię borówki :)
OdpowiedzUsuńPiekłam bardzo podobne ciacho. Twoje na pewno smakuje pysznie takie jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńCzy jagoydy mogą być mrożone? i czy trzeba je obtoczyć w mące żeby nie opadły na dno?
OdpowiedzUsuńciasto przypadło do gustu całej mojej rodzinie. Córa lubi jagody, syn wszelkiego rodzaju babki a mąż-ciasta cytrynowe więc przepis jest strzałem w dziesiątkę :). Ciasto wyszło puszyste, pachnące i znikło zanim zdążyło ostygnąć :)
OdpowiedzUsuń